FNV-pensioenfonds voor zelfstandigen

De vakcentrale FNV gaat een pensioenfonds oprichten voor zelfstandigen. Nu kunnen de meeste zelfstandigen alleen terecht bij commerciële verzekeraars als ze een pensioen willen opbouwen....

Dit meldde FNV-bestuurder Wilna Wind maandag bij de presentatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid voor het komende jaar. Het pensioenfonds, dat volgend jaar wordt opengesteld, is speciaal voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Deze groep wordt steeds belangrijker voor de FNV. FNV Zelfstandige Bondgenoten en FNV Zelfstandigen Bouw zijn de twee snelstgroeiende FNV-bonden.

FNV wil ook dat bedrijfstakpensioenfondsen zich openstellen voor zzp’ers. Bedrijfstakpensioenfondsen verzorgen de pensioenen in een bepaalde sector, zoals de bouw of de metaal. De besturen worden gevormd door vertegenwoordigers van bonden en werkgevers. In sommige sectoren, zoals bij stucadoors, zijn zelfstandigen al verplicht verzekerd via het bedrijfstakpensioenfonds.

Het FNV-fonds wordt een onderling waarborgfonds; een verzekeraar zonder winstoogmerk. Volgens FNV-pensioenspecialist Chris Driessen heeft FNV al een mantelcontract met Achmea, een verzekeraar op coöperatieve basis. Volgens Driessen is het fonds voordelig vanwege schaalvoordelen en het ontbreken van een winstopslag.

Het pensioenfonds wordt een beschikbare-premiefonds. De deelnemers bouwen een individueel pensioen op. De hoogte van het uiteindelijke pensioen is afhankelijk van de inleg en het rendement op die premies. Bij de meeste andere pensioenfondsen hangt de hoogte van het aanvullende pensioen af van de gemiddelde hoogte van het salaris gedurende de loopbaan.

Voordeel van het beschikbare-premiesysteem is dat zelfstandigen per jaar kunnen bepalen hoeveel ze storten in hun pensioenpot. Zelfstandigen hebben vaak sterk wisselende inkomsten. Fiscaal werkt het fonds net als een pensioenverzekering. De premies zijn aftrekbaar en de uitkeringen worden later belast.

FNV besteedt in de gisteren gepresenteerde arbeidsvoorwaardennota meer aandacht aan flexwerkers en zzp’ers. Zo vindt de vakbondskoepel dat in CAO’s geen onderscheid meer mag worden gemaakt tussen werknemers met een tijdelijk en een vast contract. Met deze initiatieven komt de vakcentrale tegemoet aan de kritiek dat de bond vooral de belangen van vijftigplussers met een vaste baan inzet. Die kritiek kwam onder meer van het Alternatief voor Vakbond (AVV).

Datzelfde AVV kwam dit voorjaar ook met een pensioenfonds voor zelfstandigen. AVV, een organisatie met 2400 leden die zich onder meer inzet voor freelancers en zelfstandigen, heeft de uitvoering uitbesteed aan Cordares, de pensioenuitvoerder voor onder meer de bouw. ‘We verwachten dat freelancers met ingang van volgend jaar geld kunnen storten’, zegt vice-voorzitter Martin Pikaart van AVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden