FNV: looneis 3 procent in nieuw cao-seizoen

FNV gaat het cao-seizoen 2016 in met een gemiddelde looneis van 3 procent 'in centen en procenten', waardoor volgens de grootste vakbond van Nederland vooral de lage- en middeninkomens erop vooruitgaan.

Een demonstratie met vakbond FNV Beeld anp
Een demonstratie met vakbond FNVBeeld anp

'Dat kan bijvoorbeeld door een looneis van 1,5 procent en 500 euro. Of een looneis van 3 procent met een bodem van 900 euro bruto per jaar. Per bedrijf of instelling kan dat anders worden ingevuld', legt arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van de grootste vakbond uit. 'We zetten in op meer brede cao's met baan- en inkomenszekerheid voor alle werkenden.'

Een gemiddelde looneis van 3 procent was ook de inzet voor het nog lopende cao-seizoen 2015. 'De menselijke maat moet terug. Het rendementsdenken van werkgevers is doorgeschoten', stelt Patijn.

Andere zaken waar FNV zich het komende seizoen sterk voor wil maken is het afschaffen van jeugdlonen en het omzetten van onzekere contracten in vaste banen. De vakbond zet verder in op minimumtarieven voor zzp'ers en op afspraken over banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Actie, en liefst niet alleen vandaag

De leuze bij de vakbondsdemonstratie is 'Red de zorg'. FNV-leider Ton Heerts spreekt, maar ook staatssecretaris Martin van Rijn. Waar het ministerie 'bespaart', wil de FNV onvrede mobiliseren. +

Reistijd van en naar een klus is werktijd

De FNV was vorige week niet gelukkig met de uitspraak van Het Europese Hof om reistijd van en naar een klus te zien als werktijd. De FNV stelt dat de uitspraak grote gevolgen zal hebben voor werknemers in Nederland. In sommige gevallen, zoals in de bouw, zijn er in de cao afspraken gemaakt over de doorbetaling van reistijden.

'Maar bijvoorbeeld in de thuiszorg wordt vaak gezegd dat de verplaatsing van een klant in Diemen naar een in Amsterdam in eigen tijd moet worden gedaan. Dat kan niet meer', zegt bestuurder Mariëtte Patijn. De arbeidsinspectie heeft weliswaar deze reistijd naar cliënten aangemerkt als arbeidstijd, waarvan 'voor de hand ligt' dat die wordt betaald. Maar 'voor de hand ligt' is wat anders dan wat wettelijk verplicht is', aldus Patijn.

Er is nog een ander belangrijk gevolg. Nederlanders mogen volgens de inspectie niet langer dan negen uur per dag werken, exclusief pauze. 'Als reistijd als werktijd wordt gezien betekent dat dat een gasfitter die van Arnhem naar Zeeland moet gaan en 's morgens om half vijf vertrekt, 's middags om half drie thuis moet zijn, rekening houdend met de pauzes.' Patijn zegt dat de details van de uitspraak de komende tijd nader moeten worden bestudeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden