FNV-leden steunen plan NS voor één CAO

Een ruime meerderheid van de leden van FNV Bondgenoten wil terug naar één CAO bij de Nederlandse Spoorwegen. De vervoerder krijgt daarmee steun voor het plan om de zeven huidige CAO's in te ruilen voor één contract....

ANP

Het bureau TNS Nipo heeft in opdracht van FNV Bondgenoten onderzoek gedaan onder de leden. Bijna negen op de tien ondervraagden willen één CAO. Slechts 11 procent wil vasthouden aan de huidige situatie, zo werd donderdag duidelijk.

In de jaren negentig werd de NS onderverdeeld in een aantal divisies. Deze moesten volgens toenmalig topman R. den Besten hun eigen broek ophouden. De NS kent inmiddels verschillende divisies, zoals Reizigers, Stations, Vastgoed, Nedtrain, Commercie en Internationaal.

De NS wil met één CAO efficiënter te werk gaan. Bovendien maakt één arbeidsovereenkomst het makkelijker voor personeel om binnen het bedrijf een andere baan te krijgen. FNV Bondgenoten is voorstander van een vereenvoudiging van het contract. De maatregel is volgens de vakbond noodzakelijk om de NS een simpelere structuur te geven.

Driekwart van de FNV-leden wil bovendien een werkzekerheidsgarantie voor alle personeelsleden. Nu is alleen het rijdend personeel tot 2010 verzekerd van een baan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden