FNV haalt uit naar kabinet

Het kabinet zet het Najaarsakkoord over het bevriezen van de lonen op losse schroeven. De verhouding met de vakbeweging is verziekt, vindt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal....

De Waal hekelt de kabinetsvoornemens met de WAO en de WW. Zo moet minister De Geus van Sociale Zaken het ontgelden. Die wil met scherpe eisen de instroom in de WAO sterk beperken. 'Of ons akkoord de komende maanden overleeft? De tijd zal het leren. Mijn achterdocht naar de betrouwbaarheid van dit kabinet groeit als ik de uitlatingen van De Geus over de WAO hoor en die van de VVD en D66-minister van Economische Zaken Brinkhorst over de WW', aldus De Waal maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. De VVD en D66 willen de werkloosheidsuitkering beperken.

De FNV-voorzitter ontkent met klem dat het Najaarsakkoord betekent dat de vakcentrale zich achter het kabinetsbeleid schaart. Integendeel, de FNV vindt de 'bezuinigingen op de gezondheidszorg weerzinwekkend' en 'huivert bij de discussies over de toekomst van islamitische scholen'.

De Waal kwalificeert het Najaarsakkoord als 'wapenstilstand', en geen vredesakkoord. 'Wij zijn niet bereid het draagvlak te vormen voor onveranderd slecht kabinetsbeleid', aldus de voorzitter van de vakcentrale. 'Als er geen wezenlijke veranderingen komen, zal blijken dat het akkoord een historische vergissing van dit kabinet was omdat ze de verhoudingen in Nederlands definitief met haar onbetrouwbaarheid heeft verpest. Ik hoop het niet maar vrees het ergste', zegt De Waal.

De FNV presenteerde op de nieuwjaarsbijeenkomst ook de visie op de levensloopregeling. De regeling moet de huidige vroegpensioenregelingen gaan vervangen.

Voor bijvoorbeeld zwangerschapsverlof wil de FNV een aparte wettelijke regeling houden.

Voor sparen van betaalde vrije dagen wil de FNV één belastingregeling. Nu gelden voor het sparen van vakantiedagen, VUT en prepensioen verschillende belastingregimes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.