FNV-getreuzel aan de afgrond

De stemming zit er meteen in. Bij de ingang van het vakbondsvakantieoord Ginkelduin worden de kaderleden van FNV Bondgenoten opgewacht door folderende werknemers van de eigen bond....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

'Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst', staat op pamfletten met op de andere kant een oproep aan de bondsraad om besluiten over de reorganisatie van de bond uit te stellen tot de verkiezing van een nieuw bondsbestuur. Ook wordt een wrang lied op de wijs van 'Na de dood', de hit van Freek de Jonge, uitgedeeld. Het werknemerskoor brengt het echter niet ten gehore.

De stemming is eigenlijk wat gelaten. Iedereen is doordrongen van de nood van hun bond . Door wanbeleid en beurskrach is dat vermogen geslonken van 350 miljoen euro in 1998 tot 93 miljoen euro nu. Per dag wordt ongeveer 180 duizend euro verlies geleden.

In mei schreef het bondsbestuur verkiezingen uit voor de eigen opvolging. Tegelijk werd een reorganisator ingehuurd om orde op zaken te stellen. Consultant Jos Herberigs heeft een snoeihard saneringsplan opgesteld en op 28 november kiest een speciaal congres een nieuw bestuur. Herberigs wil circa 350 banen te schrappen bij de bond en bij FNV Ledenservice, de juridische dienst. De contributie moet 10 procent omhoog.

Over het saneringsplan liet de bondsraad van Bondgenoten zich vrijdag bijscholen. Die raad van kaderleden is de baas bij de bond. Op 6 november wil de raad knopen doorhakken.

Helemaal om des keizers baard was de vergadering niet. De post van penningmeester is vacant nadat Cees de Wildt na knallende ruzie is opgestapt. 'Gone with the Wildt', melden actieposters. Herberigs wil hem opvolgen. 'Dat is toch te gek. Een interim-manager die in het bondsbestuur wil. Maar goed, eerst maar eens luisteren', zegt een bondsraadslid. De benoeming wordt verdaagd naar 6 november.

Nog lastiger is 'Woerden'. FNV-bonden willen daar een gezamenlijk hoofdkantoor neerzetten. Herberigs betoogt dat huren goedkoper is en flexibeler. De nieuwbouw legt ook een enorm beslag op het vermogen, namelijk 71 miljoen euro . De bond is dan op papier failliet. Kortom, bezint nu het nog kan. De bondsraad schuift de beslissing voor zich uit naar november.

De komende dagen kan de besluiteloosheid voor escalatie zorgen. De werknemers van FNV Ledenservice willen duidelijkheid. Zij dreigen nieuwe dossiers niet in behandeling te nemen zolang die duidelijkheid er niets is. Dat betekent dat de dossiers worden teruggestuurd naar de bond. Dat levert een origineel dilemma op. Teruggestuurde dossiers zijn eigenlijk 'besmet werk' en dus laat een beetje vakbondsman dat liggen om geen stakingsbreker te zijn. Maar tergelijk gaat het om problemen van leden. Terwijl de bondsraad problemen voor zich uitschuift, staan de bondswerkers principieel voor het blok.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden