FNV dreigt met uitsluiting werkgevers in centraal overleg

De FNV dreigt de werkgeversorganisaties uit te sluiten van centrale overleggen met het kabinet als zij zich niet constructiever opstellen....

'Als de centrale werkgeversorganisaties niet mee willen in de vernieuwing van de arbeidsverhoudingen, dan zijn ze ook niet vanzelfsprekend voor eeuwig een logische partij in de onderhandelingen die op centraal niveau worden gevoerd.' Dat heeft wel zijn voorkeur.

Volgens De Waal gaat het de werkgevers op dit moment alleen om 'langer werken voor minder geld'. Indien zij alleen 'hun oude stokpaarden blijven berijden' komen zij volgens hem in dezelfde positie terecht als tijdens het centraal overleg van november. Toen deed het kabinet in eerste instantie zaken met de bonden en konden de werkgeverorganisaties later aanschuiven.

De Waal is verder ontevreden over het functioneren van het centraal overleg. Hij wil een 'facelift' van de Sociaal-Economische Raad (SER), het overlegorgaan van de polder. Het kabinet benoemt de onafhankelijke kroonleden in de SER te veel op basis van hun politieke kleur, vindt de FNV-voorzitter.

'Op dit moment is de politieke voorkeur, het lidmaatschap dus van een bepaalde politieke partij, een belangrijk richtsnoer voor de samenstelling van het kroonledenbestand. Dit lijkt uit de tijd. Het is interessant om mensen te vinden die diepgaande, liefst wetenschappelijke kennis hebben van bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen of stromingen', aldus De Waal.

In de SER zitten naast kroonleden vertegenwoordigers van de vakcentrales en werkgeversverenigingen. De FNV-voorman herhaalt dat het veelgeprezen poldermodel, dat gekenmerkt wordt door compromissen, de prullenmand in mag. 'De FNV wil toe naar een onderhandelingsmodel.'

De FNV wil bovendien 'selectiever omgaan met het meewerken aan SER-adviezen. Het heeft geen zin mee te doen als het kabinet toch niet geluisterd', aldus De Waal.

De voorzitter van de grootste vakcentrale van Nederland voorspelt 'moeilijke en keiharde onderhandelingen' met de werkgevers in het komende CAO-seizoen. Dit jaar moet het gros van de CAO's in Nederland worden vernieuwd. Op de onderhandelingen ligt een grote druk door de nieuwe regels voor onder andere het vroegpensioen en de WAO.

De FNV-voorman toont zich vechtlustig in de CAO-onderhandelingen. 'Wij overvragen niet. Wij polariseren niet. Maar we zijn bereid en in staat om de confrontatie met werkgevers aan te gaan. En we zullen die confrontatie winnen. Dat hebben wij vorig jaar geleerd', zegt hij, refererend aan de massale demonstratie op het Amsterdamse Museumplein in oktober.

De FNV-voorman zegt dat de bonden een grote rol kunnen spelen in 'de toestand van het land' na de moord op Theo van Gogh. 'Nergens anders dan op de werkvloer zitten mensen van verschillende komaf. En daar, op die werkvloer zijn er ook gemeenschappelijke belangen. Heel triviale, maar heel wezenlijke gelijkwaardige belangen en wensen. Een goed inkomen, werkzekerheid, een leuke baan, met perspectief, ontplooiingsmogelijkheden, collegiale en sociale contacten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden