FNV dreigt met juridische stappen om loonakkoord ambtenaren

De loonstijging voor de ambtenaren en medewerkers van onder meer het onderwijs die het kabinet in juli met drie vakcentrales overeenkwam, kan doorgaan. De leden van CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben maandag op diverse bijeenkomsten ermee ingestemd. Vakbond FNV, die als enige tegen is, kondigde aan zich flink te verzetten tegen het akkoord.

Actie eerder dit jaar voor een nieuwe ambtenarencao. Beeld anp
Actie eerder dit jaar voor een nieuwe ambtenarencao.Beeld anp

Een 'ruime meerderheid' van de achterban kan zich in het akkoord vinden, liet voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid maandag weten. Hij is blij met de brede steun die het akkoord rechtsgeldig maakt. Daarmee komt een einde aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

De bij de centrales aangesloten politiebonden stemden alleen niet in met de overeenkomst. Dit heeft er volgens Fey mee te maken dat zij nog aanvullende afspraken willen.

Honderdduizenden medewerkers kunnen volgens Fey in september of oktober al de eenmalige extra uitkering van 500 euro verwachten. De afgesproken loonsverhoging van ruim 5 procent in 2015 en 2016 zal stapsgewijs in de salarisbetalingen worden doorgevoerd.

Acties

FNV, de grootste vakcentrale van Nederland, kan zich echter niet vinden in het akkoord. De bond ondertekende het voorstel niet. Volgens FNV is de loonstijging een sigaar uit eigen doos en leidt deze tot pensioenverslechtering voor miljoenen mensen.

FNV gaat 'juridisch alles uit de kast halen' om de deal van tafel te krijgen, liet FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin maandag weten. De bond zal volgens hem ook 'stevige acties' organiseren. FNV wil een referendum houden onder de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP.

De loonstijging die het kabinet heeft toegezegd, leidt bij hen namelijk tot pensioenverslechtering, aldus Kuin. De FNV-bestuurder zei verder dat hij er vanuit gaat dat de overheid voorlopig wacht met het doorvoeren van de afspraken uit het akkoord.

Het akkoord heeft betrekking op meerdere sectoren. Sectorspecifieke afspraken moeten komende weken nog worden uitgewerkt in het arbeidsvoorwaardenoverleg voor de betreffende cao's.

Wie betaalt extra loon ambtenaren?

Is de ruim 5 procent loonsverhoging voor ambtenaren een gul gebaar, zoals Plasterk zegt? Of is het een sigaar uit eigen doos, zoals de FNV beweert? Parlementair redacteur Gijs Herderschee van de Volkskrant over het loonakkoord.

Loonakkoord stelt niet iedereen tevreden

Met name onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers voelen zich geschoffeerd door de loonafspraken die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft gemaakt met vooral kleinere vakbonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden