FNV: beleg niet in 'cowboys' van Sun Capital

De FNV roept het grootste pensioenfonds van het land, ABP, op de beleggingen in de Amerikaanse eigenaar van V&D, Sun Capital, terug te trekken. Dat private equityfonds heeft geen enkel oog voor rechten en belangen van werknemers en daarom moeten pensioenfondsen hun handen er vanaf trekken.

De FNV roept het grootste pensioenfonds van het land op de beleggingen in de Amerikaanse eigenaar van V&D terug te trekken. Beeld null
De FNV roept het grootste pensioenfonds van het land op de beleggingen in de Amerikaanse eigenaar van V&D terug te trekken.

Dat schrijft FNV-bestuurder Gijs van Dijk in een brief aan het bestuur van het pensioenfonds. Ook andere Nederlandse pensioenfondsen die beleggingen bij Sun Capital hebben uitstaan zijn door de FNV aangeschreven. Het gaat om pensioenfonds Zorg en Welzijn (PSZW) en drie kleinere fondsen voor werknemers in onder meer metaal en techniek en in de spoorwegsector.

'Pensioenfondsen hebben de taak rendementen te behalen voor een goed pensioen, maar dit mag nooit ten koste gaan van de positie van werknemers', schrijft Van Dijk aan de besturen van de fondsen. Pensioengeld beleggen bij een durfinvesteerder als Sun Capital vloekt met 'maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid' waarvoor de fondsen zeggen te staan.

Dat ABP en PFZW via investeringsmaatschappij Alpinvest - ooit opgericht door de pensioenfondsen zelf - beleggingen hebben uitstaan bij V&D-eigenaar Sun Capital is al geruime tijd bekend. De FNV kaartte de kwestie al eerder aan bij de besturen van de pensioenfondsen maar vindt nu de tijd rijp om de druk te verhogen.

'Cowboys en sprinkhanen'

Het aandringen op actie door de pensioenfondsen heeft alles te maken met de handelwijze van Sun Capital van eind vorig jaar, rond de faillissementsaanvraag voor V&D. Toen toonde de investeerder zijn ware gezicht, vindt de FNV, door allerlei beloften te breken.

In een toelichting op de brief zei Van Dijk dit weekeinde dat Sun Capital zich de laatste maanden heeft gedragen als 'cowboys en sprinkhanen' waarvoor private equityfondsen vaak worden gehouden. Ze storten zich op bedrijven die in zwaar weer zijn geraakt, hebben geen boodschap aan de positie van werknemers en kijken alleen naar de eigen financiële belangen.

Van Dijk erkent dat aan pensioenfondsen als het ABP hoge rendementseisen worden gesteld en wil niet zo ver gaan op een algemeen verbod op beleggen in private equityfondsen. 'Maar we hebben hier ervaringen met de slechtste soort van die fondsen. Zie wat de kinderopvangorganisatie Estro heeft meegemaakt. En nu V&D.'

Van Dijk vindt dat pensioenfondsen zelf 'scherper' moeten zijn op de vraag hoe hun beleggingen zich verhouden tot de ethische standaarden die de fondsen zeggen te eerbiedigen. 'Met beleggingen in wapenbedrijven of bedrijven die het milieu schaden is het allemaal duidelijk. Als het om sociale gevolgen voor werknemers gaat moet je dieper in de bedrijven duiken.'

Dat gaan vakbonden nu zelf ook doen, ook in internationaal verband, zegt Van Dijk. In de brief op poten aan het ABP en de andere fondsen over Sun Capital schrijft hij dat 'tot tevredenheid van de FNV' Sun Capital niet meer betrokken is bij een eventuele doorstart van V&D.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden