Flitshandelaar wil half miljard ophalen met beursgang

De Amsterdamse 'flitshandelaar' Flow Traders hoopt met een beursgang vandaag een bedrag van ongeveer een half miljard euro op te halen. Het bedrijf is een van de drie grote Nederlandse specialisten in high frequency trade (HFT); de geautomatiseerde aan- en verkoop van aandelen, opties of obligaties die wordt gestuurd door computermodellen.

Flow Traders in Amsterdam.Beeld Flow Traders

Op het eind van de dag, afhankelijk van de belangstelling van beleggers, zal Flow Traders waarschijnlijk tussen 1,3 en 1,7 miljard euro waard zijn. Slechts 40 procent van de aandelen wordt op de markt gebracht. Niet omdat het bedrijf behoefte heeft aan kapitaal, maar omdat investeringsmaatschappij Summit haar aandeel van 30 procent wil verzilveren.

Naast Summit profiteren vooral de twee oprichters van het bedrijf, Jan van Kuijk en Roger Hodenius. Zij zijn beiden voor ruim 20 procent eigenaar en kunnen bij het sluiten van de beurs dus elk 300 miljoen euro rijker zijn. De twee begonnen in 2004 met Flow Traders en werkten eerder bij Optiver, de grootste Nederlandse flitshandelaar.

Traditionele beleggers en handelaren klagen dat HFT-handel een oneerlijke voorsprong biedt bij transacties. 'Ik vind flitshandel ongewenst. Als iemand bij de bakker voordringt, is het voor iedereen duidelijk dat dit asociaal gedrag is. Op de beurs behoren geen andere regels te gelden dan bij de bakker', schreef fondsbeheerder Corné van Zeijl in Het Financieele Dagblad. Hij beheert onder meer de Nederlandse aandelenportefeuilles voor SNS, Reaal en Zwitserleven.

Economische ellende

Maar niet beleggen in de bedrijven is ook moeilijk, want zij maken bovengemiddeld goede winsten en zijn tot dusver succesvol in het pareren van kritiek. Flow Traders (215 werknemers in Amsterdam, New York, Singapore en Cluj, Roemenië) boekte in 2014 een nettowinst van 67,9 miljoen euro.

Het eerste kwartaal van dit jaar was de winst dankzij de onrust op de aandelenmarkt vanwege 'Griekenland', zelfs 134 procent hoger dan in 2014. Ook dat is een kritiekpunt: de HFT-sector bloeit op in onrustige tijden en lijkt daarmee te verdienen aan de economische ellende van anderen.

Maar de relatie van flitshandel met economische rampspoed is indirect: de bedrijven profiteren vooral van de toename van het aantal transacties die onrust op de beurs veroorzaakt. Ook op een extra jubelende beurs zouden ze meer winst maken. Sinds 2012 draaide Flow Traders zelfs maar vier dagen met verlies. Dat gebeurde toen er te weinig 'gewone' handel was om elke kleine transactie met een omgekeerde minitransactie te verzekeren tegen verlies.

Hogesnelheidshandel

Flitshandelaren zijn niet geïnteresseerd in de waarde van aandelen of derivaten zelf, betogen ze. Anders dan traditionele beleggers kopen of verkopen ze de stukken ook niet om er een positie mee op te bouwen. Hun 'belegging' geldt voor (delen van) seconden, want de inkomsten worden gehaald uit het minieme verschil tussen aan- en verkoopprijs. Dat is winstgevend vanwege de extreme hoeveelheid van dit soort transacties die hogesnelheidshandel mogelijk maakt.

'Wij verkopen als het ware niet het product, maar de prijs in een product', zegt Dennis Dijkstra, een van de twee bestuursvoorzitters van Flow Traders. Dat doet hij op 94 beurzen in 32 landen. Met 2,3 procent van de aandelen kan Dijkstra op het eind van de dag 35 miljoen euro rijker zijn. Collegabestuursvoorzitter Sjoerd Rietberg moet dan wellicht genoegen nemen met 25 miljoen euro (1,7 procent).

In de informatie over zichzelf die Flow Traders publiceert vanwege de beursgang worden 46 risico's opgesomd die de waarde van het bedrijf kunnen verminderen. Een van de belangrijkste is de Europese Financial Transaction Tax, een Europese belasting die sinds 2013 in voorbereiding is maar nog niet is doorgevoerd. Ook in de Verenigde Staten wordt nog steeds gelobbyd om de bedrijven via de fiscus een fractie van hun flitswinst afhandig te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden