Flitshandelaar naar Damrak

Opnieuw gaat een bedrijf uit de lucratieve, maar niet geheel onomstreden flitshandel naar de beurs. Het Amsterdamse Flow Traders heeft de verhalen die al de ronde deden over een notering aan het Damrak bevestigd. Het bedrijf zou een beurswaarde van 1 tot 1,5 miljard euro kunnen krijgen.

Van onze verslaggever
Handelaar aan het werk. Beleggers zijn bij flitshandel duurder uit, luidt de kritiek. Beeld
Handelaar aan het werk. Beleggers zijn bij flitshandel duurder uit, luidt de kritiek.Beeld

Flow Traders houdt zich bezig met de zogeheten 'high frequency trading' (HFT). Bij die flitshandel gaat het erom in (delen van) seconden gebruik te maken van het minieme verschil tussen aan- en verkoopprijs van beleggingsproducten. Door dit met geavanceerde computerprogramma's voortdurend, razendsnel en in extreme hoeveelheden te doen, kan veel geld worden verdiend.

Flow Traders, dat ook een kantoor heeft in New York en Singapore, verdiende vorig jaar 67,9 miljoen euro op een omzet van 172,7 miljoen euro, blijkt uit het bericht dat het bedrijf donderdag uitbracht over de aanstaande beursgang. Dat was ruim een kwart meer dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar verdubbelde de nettowinst alweer ruim, tot 30,7 miljoen euro.

Naamsbekendheid

Wanneer 'Flow' - zoals het bedrijf door de kenners wordt genoemd - precies naar de beurs gaat, wordt niet gemeld; hoeveel geld het bedrijf met de beursgang wil ophalen evenmin. Volgens Het Financieele Dagblad vergelijkt Flow Traders zichzelf met branchegenoot Virtu, die dit voorjaar al naar de beurs ging; na Londen heeft Nederland met onder meer Virtu en Flow Traders de grootste HFT-sector van Europa. Met Virtu als voorbeeld zou de beurswaarde van Flow Traders ergens tussen de 1 en 1,5 miljard euro uitkomen.

De beursnotering moet de naamsbekendheid vergroten, en geld opleveren om autonoom (zonder overnames) verder te groeien. Flow Traders werd in 2004 begonnen door Jan van Kuijk en Roger Hodenius, die tot dan toe bij handelshuis werkten, en die nu beiden in de Quote 500 staan. Flow Traders is vooral gespecialiseerd in indextrackers, verhandelbare stukken die indices zoals de AEX volgen.

Kritiek

Dat soort 'passieve' beleggingen zou de komende jaren sterk gaan groeien, waarvan de beurskandidaat zou kunnen profiteren. Flow Traders telt wereldwijd al meer dan tweehonderd werknemers, onder wie twee co-ceo's: Sjoerd Rietberg en Dennis Dijkstra.

Volgens de voorstanders heeft de flitshandel beleggen de afgelopen jaren voor particulieren goedkoper gemaakt door de lagere kosten. Maar er is ook kritiek. De 'wapenwedloop' naar steeds snellere computerhandel is uiteindelijk slecht voor de markt zelf, betoogde VU-hoogleraar Albert Menkveld vorig jaar. De specialist op het gebied van 'logaritmiehandel' deed onderzoek naar de introductie van flitshandel op Scandinavische beurzen, van 2,5 milliseconcen per transactie naar 0,25 milliseconden. De kosten voor de elektronische 'hoekmannen' werden zes keer hoger, waardoor de tarieven voor beleggers ook stegen, aldus de studie. De miljarden die nodig zijn voor steeds snellere kabels en steeds grotere computers, werden niet meegerekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden