Nieuws

Flitsbezorgers Zapp maken zich op voor vertrek uit Nederland

De flitsbezorgers van Zapp overwegen om zich terug te trekken uit Nederland, nu ze op last van het gemeentebestuur in Amsterdam twee zaken moesten sluiten. In een persbericht laat het bedrijf weten te overleggen met de vakbonden en de werknemers over het voorstel om Nederland te verlaten.

Redactie
null Beeld Zapp
Beeld Zapp

‘We zijn erg gefrustreerd en teleurgesteld door het gebrek aan betrokkenheid van de gemeente Amsterdam en de gedwongen sluiting van twee van onze belangrijkste Zappstores’, zegt Steve O’Hear, op het hoofdkantoor van Zapp in Londen verantwoordelijk voor de strategie.

Als enige van de flitsbezorgers bezorgt Zapp 24 uur per dag, waardoor de zogeheten darkstores in de stad voor geluidsoverlast zorgden. In april werd de vestiging in Amsterdam-West gesloten, Zapp richtte zich tevergeefs tot de rechter. Een maand later moest ook de darkstore in de Amsterdamse Pijp de deuren sluiten.

Concept niet rendabel

De flitsbezorgers van Gorillas en Getir vechten de sluitingen van hun darkstores in de Pijp nog wel aan bij de rechter. De gemeente Amsterdam besloot de opslagplaatsen van de flitsbezorgers alleen nog toe te staan op industriegebieden buiten het centrum. Voor Zapp, dat bezorgingen binnen tien minuten garandeert, is hun concept daardoor niet rendabel in Nederland.

Zapp werd in 2021 in Nederland gelanceerd en zegt sindsdien honderdduizenden bezorgingen te hebben gedaan en miljoenen euro’s in de lokale economie te hebben geïnvesteerd. De lockdowns tijdens de coronacrisis waren een flinke stimulans voor Zapp. Toch was het bedrijf nog lang niet winstgevend, vanwege de inflatie en een mogelijke recessie wil Zapp zich nu terugtrekken in Londen.

De Nederlandse Zapp-investeerder Bas Smit zegt als ‘megafan’ van Zapp dat het mogelijke vertrek uit Nederland hem pijn doet. ‘De voorstellen van de gemeente Amsterdam om nieuwe Zappstores alleen toe te staan op industrieterreinen ver weg van onze klanten, maakt de dienst niet levensvatbaar. Als aandeelhouder in de internationale holding kijk ik uit naar het aanhoudende succes van Zapp in Londen.’

Zapp zegt zich in de persverklaring tevens het recht voor te behouden om ‘juridische stappen te ondernemen om zijn investering te beschermen en een passende schadevergoeding te eisen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden