'Flinke vooruitgang' in doorstartplan V&D

Een groot aantal vastgoedeigenaren is bereid mee te werken aan een doorstartoperatie van V&D in minimaal 35 van de 62 warenhuizen. Afgelopen weekeinde is continu verder onderhandeld over het doorstartplan van Coolcat-eigenaar Roland Kahn. Daarbij is volgens betrokkenen grote vooruitgang geboekt.

Een vestiging van de V&D in Nijmegen.Beeld anp

Maandag moeten spijkers met koppen worden geslagen. Edwin van Wijk, de woordvoerder van de curatoren 'zegt dat de curatoren moeten afwachten op een definitief fiat van de vastgoedverhuurders en de bank'. 'Hoe ver de gesprekken zijn, weten de curatoren niet zelf. Zij praten niet rechtstreeks met alle vastgoedeigenaren.' Dat werk wordt gedaan door Cushman & Wakefield Vastgoed Management. Zegsman Jeroen Lokerse wil geen definitief uitsluitsel geven of het minimumaantal is bereikt. 'Ik kan alleen zeggen dat flinke vooruitgang is geboekt'. ING onderhandelt namens de banken. Vorige week werd overigens gemeld dat het financieringsplan bijna rond is.

Kahn eist van de vastgoedeigenaren dat de huurtarieven de komende twee jaar worden gehalveerd ten opzichte van het bedrag dat zij in januari vorig jaar nog kregen. Daarnaast moeten ze zelf investeren in het inrichten en opknappen van de panden. Veel panden zien er slecht uit.

Een aantal vastgoedeigenaren ligt dwars. Ze zijn bang dat als onverhoopt de doorstart door Kahn over enige tijd ook mislukt ze voor de derde keer met nieuwe huurbazen om tafel moeten gaan zitten. Vorig jaar moesten de vastgoedeigenaren al 30 procent van de huur inleveren.

Kahn wil overigens ook niet met alle warenhuizen verder gaan. Hij denkt aan een aantal van 45. Daarvoor heeft hij 35 toezeggingen van verhuurders nodig, waaronder die van de grootste en belangrijkste vestigingen. Hij verwacht dat als het plan doorgaat de ontbrekende 10 zich vanzelf zullen aanmelden. Een van de vastgoedeigenaren zegt zeker niet met Kahn in zee te gaan. 'Ik weet ook niet wat concreet wordt voorgesteld. Ik heb alleen een bericht ontvangen dat er een soort van raamwerkovereenkomst in aantocht is.'

Dit weekeinde zouden ook andere belangstellenden de vastgoedeigenaren hebben benaderd. Bekend is dat het Canadese Hudson's Bay ongeacht de doorstart van V&D in Nederland zestig warenhuizen wil gaan openen onder de naam van Saks Fifth Avenue of Galerie Inno. Daarbij heeft eigenaar Richard Baker zich gericht op 30 tot 40 panden waarin nu nog een V&D is gevestigd. Maar hij wil het personeel noch het merk V&D overnemen.

Belangrijk is of Kahn ook de financiering van zijn doorstart op orde heeft. Als al 35 zaken zich hebben aangemeld voor de doorstart, dan moet hij ook nog voldoende eigen vermogen kunnen ophoesten om de vastgoedeigenaren zekerheid te kunnen bieden dat hij het enige tijd kan uitzingen.


De tijd dringt. De curatoren en Kahn hebben nog twee dagen voor een doorstart. Als dat niet lukt dreigen 5.000 werknemers van V&D en mogelijk een deel van de 3.000 werknemers van restaurantketen La Place woensdag werkloos te zijn. Dan betaalt het UWV niet langer de salarissen meer door.

Anton Dreesmann draait zich om in zijn graf

Of de klant in de winkelstraat nu naar links of naar rechts liep, hij kwam altijd in een van de 90 winkels van het Vendex-concern terecht. Hoe kon zo'n imperium zo in elkaar storten? Een reconstructie (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden