Flink meer woningen van een miljoen of meer

De crisis op de woningmarkt lijkt ook in topsegment voorbij. Vorig jaar telde Nederland 32 duizend woningen die een miljoen euro of meer waard zijn, 14 procent meer dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde waarde van die woningen steeg, met bijna 5 procent tot 1,3 miljoen euro.  

Wilco Dekker
Villawijk Overgooi in Almere Beeld anp
Villawijk Overgooi in AlmereBeeld anp

Dat heeft Calcasa gemeld, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de waardering van onroerend goed. Volgens Calcasa werd ook de top van de huizenmarkt getroffen door de recessie. In de magere jaren tussen 2010 en 2013 daalde het aantal 'miljoenenwoningen' met bijna een derde, nadat de voorraad tot 2008 nog flink groter was geworden. In 2013 waren er nog 28 duizend woningen die een miljoen euro of meer waard waren, vorig jaar kwamen er weer vierduizend bij.

Meer miljoenenwoningen

Ook met de verkopen komt de vaart er weer een beetje in: er wisselden vorig jaar iets meer dan duizend miljoenenwoningen van eigenaar, ruim een derde meer dan een jaar eerder. De prijsstijging van dure woningen lag met bijna 5 procent boven het gemiddelde van de koopwoningvoorraad, die 3 procent meer waard werd. Nog een detail uit de database van Calcasa: het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs was bij de miljoenenwoningen drie ton, oftewel 19 procent. Bij 'gewone huizen' is dat 29 duizend euro (bijna 10 procent).

Vooral in Groot-Amsterdam, dat bij Calcasa loopt van de Beemster tot Aalsmeer, kwamen er vorig jaar meer miljoenenwoningen bij: ruim een kwart, vooral in Amsterdam zelf, dat met 3750 stuks ook de grootste concentratie van miljoenoenenwoningen heeft. In Rotterdam zijn dat er maar 750. Rotterdam hoort bij de gemeenten met de meeste goedkope koopwoningen.

Duurste huizen in Wassenaar

De duurste miljoenenwoningen van Nederland staan in de gemeenten Den Haag en Wassenaar, meldt Calcasa verder in het jaaroverzicht. De woningen langs de Noordzeekust en in de duinen kosten gemiddeld 1,425 miljoen euro. De hoogste percentages miljoenenwoningen zijn ook te vinden in Wassenaar. In de Bloemcamplaan zijn bijna alle koopwoningen een miljoen euro of meer waard. De duurste straat van Nederland is echter even verderop. In de Konijnenlaan in Wassenaar is de gemiddeld prijs 2,275 miljoen euro, met een vierkante meterprijs van 5500 euro. Dat is 700 euro meer dan in de Bloemcamplaan.

De duurste buurt van Nederland is Aerdenhout-Zuid (in Bloemendaal). Daar is 98 procent van de woningen meer waard dan een miljoen. De gemiddelde prijs: 1,975 miljoen euro. De Kieviet in Wassenaar en Crailo in Huizen zijn net iets minder exclusief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden