Flexwerkers krijgen plots aanzienlijk minder WW

In stilte is de werkloosheidsuitkering voor seizoenswerkers en flexwerkers op 1 juli versoberd. De berekening van de uitkering is gewijzigd waardoor de WW voor hen vaak veel lager uitkomt.

Gijs Herderscheê
null Beeld anp
Beeld anp

De verandering is ook nadelig voor mensen die vanuit de WW korte tijd lager betaald werk doen en weer WW aanvragen. Hun uitkering kan dan ook veel lager uitvallen.

Dit is het gevolg van een ingreep van minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken. Hij heeft de manier waarop de werkloosheidsuitkering wordt berekend per 1 juli veranderd. Zo'n wijziging hoeft hij niet aan de Tweede Kamer voor te leggen maar wordt alleen in het Staatsblad gepubliceerd. De gevolgen van de wijziging, die 26 pagina's beslaat, zijn daardoor iedereen ontgaan.

Kritische vragen

In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd nu de eerste klachten binnenkomen van werklozen die een veel lagere uitkering krijgen. Tijdens een kort debat stelden Roos Vermeij (PvdA), en Steven van Weyenberg (D66) kritische vragen.

Asscher deed de toezegging nog eens naar de negatieve effecten te kijken. 'Ik heb ook reacties gehad en ik vind dat we daar goed naar moeten kijken', aldus Asscher. De SP heeft een debat gevraagd over de ingreep. Woordvoerder Paul Ulenbelt noemt de ingreep 'schunnig'.

Het idee achter de ingreep is volgens het ministerie van Sociale Zaken duidelijk. 'Het is raar dat iemand die kort gewerkt heeft een hogere uitkering kon krijgen dan iemand die lang heeft gewerkt.'

Asscher vergelijkt bij wijze van voorbeeld twee mensen. De een werkt voor zijn werkloosheid bij dezelfde baas en verdient het eerste half jaar 80 euro per dag en vervolgens 90 euro. Zijn dagloon is dan 85 euro. De ander werkt een half jaar en verdient een dagloon van 90 euro. Zijn dagloon was tot 1 juli 90 euro en nu, na de ingreep, 45 euro, omdat hij het eerste half jaar niets heeft verdiend.

null Beeld anp
Beeld anp

Seizoenswerkers

Er bestaat recht op drie maanden werkloosheidsuitkering als van de voorgaande 36 weken minimaal 26 weken is gewerkt. De uitkering duurt langer als bovendien in de afgelopen vijf jaar in vier jaar minimaal 52 dagen extra is gewerkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor seizoenswerkers die jaar in jaar uit maandenlang in een strandtent hebben gewerkt.

Het gaat om de manier waarop de hoogte van de WW wordt vastgesteld. Die is afhankelijk van het gemiddelde per dag verdiende loon. De eerste maanden is de WW-uitkering 75 procent van dat dagloon, tot een bepaaldmaximum.

Tot 1 juli werd het totaal verdiende loon gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Als het hele jaar gewerkt was, werd het jaarloon gedeeld door 261 dagen - het aantal werkdagen per jaar. Als korter dan een jaar gewerkt was, werd het totaal verdiende loon gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Dus bij iemand die zes maanden in een strandtent had gewerkt, werd het verdiende loon gedeeld door 130,5 dagen om het dagloon te bepalen.

261 dagen

Sinds 1 juli wordt het in het afgelopen jaar verdiende loon altijd gedeeld door 261 dagen. Voor wie zes maanden in een strandtent werkte, wordt het loon dus niet langer door 130,5 dagen gedeeld maar door 261 dagen. In dit theoretische voorbeeld wordt de uitkering dus gehalveerd.

De nieuwe regeling levert vooral een grote strop op voor mensen die niet het hele jaar hebben gewerkt, zoals seizoenswerkers en flexkrachten. Ook mensen die vanuit de WW een tijdelijke baan accepteren, kunnen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwe rekenmethode.

In een brief aan het CNV, dat had geklaagd over de gevolgen van de ingreep, rechtvaardigt Asscher zijn beleid. Hij noemt drie fictieve voorbeelden waarin iemand in de laatste periode voor zijn werkloosheid in een nieuwe baan plots meer gaat verdienen en daardoor een hogere uitkering krijgt dan iemand die bij dezelfde baas blijft. 'Voor het verschil in uitkomst valt mijns inziens geen rechtvaardiging te geven; het zijn gelijke gevallen maar ze worden ongelijk behandeld', schrijft Asscher.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden