Flexwerker komt niet meer aan vaste baan

De flexibilisering van de arbeidsmarkt gaat in hoog tempo voort. Waar veel tijdelijke krachten voor de crisis nog vrij makkelijk in een aanstelling rolden, komt dat haast niet meer voor. Bedrijven vinden het wel best.

Terras in Dordrecht. De horeca werkt met veel losvaste banen.Beeld anp

Mensen met een tijdelijk contract vinden steeds minder vaak een vaste baan. Dat komt niet alleen door de economische crisis, maar ook doordat bedrijven in de achterliggende jaren de grote voordelen van flexibele contracten hebben ontdekt. Dit blijkt uit een onderzoek van uitkeringsinstantie UWV naar flexwerk.

Een op de zeven flexwerkers in 2013 had een jaar later een vaste baan; vóór de crisis was dat een op de vijf. Wie vanuit een uitkering als uitzendkracht aan de slag gaat, heeft de minste kans op een vast contract: een op de twintig lukt dat, tegen een op de tien in 2008. Ondertussen zeggen veel flexwerkers dat ze liever een vaste baan willen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de trend van losse contracten doorzet. Ruim een op de drie werkenden (34 procent) was vorig jaar flexwerker, tegen minder dan een kwart (23 procent) in 2003. In aantallen: 1,8 miljoen flexwerkers tegen 1,2 miljoen in 2003.

Zelfstandigen

Daarnaast rukt het aantal kleine zelfstandigen op. In 2003 waren er 634 duizend zzp'ers, vorig jaar waren dat er 988 duizend. Iets meer dan 5 miljoen werknemers hadden vorig jaar een vast contract, in 2003 waren dat er nog 5,6 miljoen.

Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, is het afwachten in hoeverre de nieuwe zogenoemde Flexwet werkenden met een onzeker contract meer zekerheid zal bieden, zoals minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil. 'Mede doordat de crisis zo lang heeft geduurd, is de tijdgeest veranderd. Bedrijven hebben ontdekt hoe wendbaar ze kunnen zijn met flexibel personeel. Ook omdat het economisch herstel nog zo broos is zal de trend van flexibilisering voorlopig doorzetten. In 2011 werkte bijvoorbeeld 16 procent van de bedrijven met zzp'ers, vorig jaar was dat, met 31 procent, bijna verdubbeld.'

Geen ontslagvergoeding

Vorige week werd bekend dat uitzendkrachten nu op grote schaal hun baan verliezen, doordat werkgevers zoals ING hen wegsturen om hun na 1 juli geen ontslagvergoeding te hoeven meegeven. Die ontslagvergoeding voor uitzendkrachten is opgenomen in de nieuwe Wet werk en zekerheid, die de verschillen tussen flexwerkers en vaste medewerkers moet verkleinen.

Ruim de helft van de werkenden op een tijdelijk contract prefereert een vast contract. Wie daarin slaagt, moet daar doorgaans wel langer op wachten. Werknemers hadden in 2002 na zes tot tien jaar een vast contract. In 2012 lukte dat pas na tien tot vijftien jaar, blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

(Tekst loopt door onder graphic)

Goede opstap

Uitzendwerk blijkt een goede opstap voor werklozen om weer aan de slag te komen, meldt het UWV. Iets meer dan eenderde van hen komt via een uitzendbaan weer aan de bak. Toch is dat minder rooskleurig dan het lijkt, blijkt tegelijkertijd. Uitzendkrachten komen vaker dan andere werknemers weer terug in de WW (zie grafiek).

Wat flexwerkers bij hun zoektocht ook niet helpt is dat sinds het begin van de crisis meer dan een miljoen vaste banen verdwenen zijn, zegt Bas van der Klaauw, arbeidseconoom aan de VU in Amsterdam. 'Daarnaast veranderen werknemers met een vast contract minder vaak vrijwillig van baan. Daardoor zijn er dus voor iedereen minder vaste banen beschikbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden