Flevoland groeiregio bij uitstek

De provincie Flevoland was in 2004 de regio met de hoogste economische groei. Het afgelopen jaar groeide de Nederlandse economie met 1,7 procent, die van Flevoland met 3,4 procent....

Volgens het CBS is het groeicijfer voor de provincie Groningen hoger dan dat van Flevoland (3,8 procent), maar omdat die groei met name wordt veroorzaakt door de gaswinningen bij Slochteren, telt dat cijfer niet echt mee.

Het CBS heeft vastgesteld dat de economische groei in Flevoland door alle bedrijfstakken wordt gesteund. Landbouw, industrie en zakelijke dienstverlening doen het goed, aldus onderzoeker Michiel Vergeer van het CBS.

Het is vooral Almere dat de kar trekt. Volgend jaar zal de economie van deze stad met 5 procent groeien, zo heeft het bureau SEO (Stichting Economisch Onderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam) voorspeld. Hierdoor ontstaan ongeveer drieduizend banen in de snelst groeiende stad van Nederland.

De gemiddelde inwoner van Flevoland is echter niet rijker geworden de afgelopen jaren. De bevolking is in 2004 met 2 procent gegroeid. De hogere inkomsten moeten derhalve worden gedeeld met meer mensen.

Het gemiddelde inkomensniveau in Flevoland ligt iets minder dan 30 procent onder het nationale gemiddelde. De dagelijkse files op de A6 – ’s ochtends van Almere richting Amsterdam, ’s middags de andere kant op – maken duidelijk dat veel mensen weliswaar wonen in Flevoland, maar elders hun emplooi vinden. In de statistieken dragen deze forenzen bij aan het inkomen van de provincie Noord-Holland, en niet aan dat van Flevoland. Het inkomen in Noord-Holland ligt 17 procent hoger dan het nationale gemiddelde, aldus Vergeer.

In de Randstad behaalde de regio Amsterdam de hoogste groei. De toename van 2,4 procent was mede te danken aan de ontwikkelingen op en rondom Schiphol. De luchtvaart deed het vorig jaar uitstekend. Ook de zakelijke dienstverlening droeg echter sterk bij aan de groei in Amsterdam en omgeving. De steden Utrecht en Den Haag behaalden een economische groei van ongeveer 2 procent, Rotterdam scoorde 1,5 procent.

In en rondom de vier grote steden wordt bijna eenderde van de toegevoegde waarde van de Nederlandse economie voortgebracht.

De provincie Zeeland had in 2004 de laagste economische groei: 0,1 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden