Fiscus stuurt met opzet verkeerde beschikkingen

Zeker achtduizend mensen hebben van de Belastingdienst een onjuiste beschikking gekregen over de zorg- of huurtoeslag die zij in 2006 ontvingen....

Het dagblad Trouw berichtte donderdag dat de foute toeslagen willens en wetens werden verstuurd om te voorkomen dat de dienst opnieuw niet aan een deadline van de Tweede Kamer zou voldoen. Die had zich druk gemaakt over achterstanden bij de afhandeling van de toeslagen aan lagere inkomens. Wie het niet eens was met de aanslag moest dan maar bezwaar aantekenen, aldus anonieme bronnen van de krant.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) zou eind februari zijn verteld dat nog ruim 200 duizend definitieve beschikkingen voor de huur- en zorgtoeslagen lagen te wachten op afhandeling. De aanvragers zouden te weinig gegevens hebben verstrekt. Om de deadline van 1 april te halen zou De Jager hebben geaccepteerd dat 15 procent van de beschikkingen nog moest worden gecorrigeerd.

De Jager stelt bij monde van een woordvoerder dat hij pas is geïnformeerd nadat de onjuiste beschikkingen al verstuurd waren. GroenLinks wil dat de staatssecretaris zich schriftelijk verantwoordt voor de kwestie. De VVD ergert zich aan de fout, maar neemt genoegen met het antwoord van De Jager. De betroffen toeslagklanten krijgen van de dienst een brief met de gecorrigeerde gegevens.

Begin april beklaagde de Nationale Ombudsman zich in de Tweede Kamer over de achterstanden bij de Belastingdienst. Die zouden zo groot zijn geworden dat klagen geen zin meer heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.