Fiscus pakt klanten bank Deuss aan

De Belastingdienst schrijft binnenkort honderd Nederlanders aan die rekeningen hebben bij de First Curaçao International Bank (FCIB) op de Antillen. Zij moeten uitleg geven over de herkomst van het geld dat zij bij de bank hebben gestald.

Van onze verslaggever Peter de Waard

De fiscus heeft de gegevens van de rekeninghouders gekregen van de fiscale opsporingsdienst Fiod. De Fiod doet onderzoek naar de FCIB in verband met witwaspraktijken en btw-fraude. In 2006 werd in Nederland al een keer de oliehandelaar John Deuss aangehouden, de eigenaar van de bank. Later werd hij weer om onduidelijke redenen vrijgelaten. Deuss zou echter nog steeds als verdachte gelden.

Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) liet donderdag weten dat de Belastingdienst inmiddels beschikt over de gegevens van zo’n zesduizend rekeninghouders van de FCIB, onder wie vele stichtingen en trusts. De informatie over niet-Nederlandse rekeninghouders wordt doorgegeven aan buitenlandse belastingdiensten. Gegevens over de Nederlandse vermogens zijn voor de Belastingdienst verzameld door FIOD-ECD.

FCIB is in het verleden altijd in verband gebracht met oliehandelaar en bankier Deuss (67), die in oktober 2006 werd opgepakt in Bermuda op verdenking van btw-fraude en daarna naar Nederland werd overgebracht.

Bij de bank zouden 2.500 klanten de Britse fiscus voor meer dan 7 miljard euro hebben opgelicht door op papier mobiele telefoons te (ver)kopen met als enige doel de btw te innen. De FCIB zou tevens betrokken zijn bij valutahandel met Cuba.

Deuss werd eind 2006 op borgtocht vrijgelaten. Daarna zou hij druk doende zijn geweest zijn bezittingen te verkopen, zoals zijn 47-procentsbelang in de Bermuda Commercial Bank en zijn aandelen in het Australische oliebedrijf AWE. Onduidelijk is of hij nog steeds eigenaar is van FCIB.

Later werd bekend dat een groot justitieel onderzoek werd gehouden naar Deuss en naar circa 3.500 klanten van zijn FCIB. Hun tegoeden bij de bank – honderden miljoenen euro’s – werden hangende het onderzoek bevroren.

Het Openbaar Ministerie heeft daarna een groot team op de zaak gezet. Tot drie maanden geleden was het onderzoek nog altijd in volle gang.

Deuss, die zelf vermoedelijk weer op Bermunda woont, was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden