Fiscus mag inkomen sociale huurder niet doorspelen aan verhuurder

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft woensdag voorlopig een streep gehaald door een belangrijk middel van minister Blok (Wonen) tegen scheefwonen. De belastingdienst mag inkomensgegevens van bewoners van sociale huurwoningen niet doorspelen naar corporaties en particuliere verhuurders.

Beeld anp

Dat mag alleen als het nadrukkelijk in de wet is vastgelegd en dat is nu niet het geval, oordeelt de bestuursrechter. De uitspraak is gedaan in een langlopende zaak die door een huurder was aangespannen tegen de staatssecretaris van Financiën.

Sinds 2013 verstrekt de belastingdienst op verzoek van verhuurders inkomensgegevens van huurders, met als doel doorstroming op de huurmarkt te bevorderen. Blok werkt aan reparatie van de wet op dit punt en verwacht dat het door de Raad van State geconstateerde euvel spoedig, dat wil zeggen later dit jaar, is verholpen.

Een scheefwoner bewoont een sociale huurwoning terwijl zijn inkomen daarvoor feitelijk te hoog is. Teneinde dit veelvoorkomende en hardnekkige verschijnsel tegen te gaan, mogen verhuurders vanaf 1 januari 2017 de huur jaarlijks met 4 procent plus inflatie verhogen als uit een inkomenstoets blijkt dat hun huurder meer verdient dan 39.000 euro bruto. Dit moet scheefwoners stimuleren om te zien naar een ander huis, zodat er meer sociale huurwoningen vrijkomen voor de lagere inkomensgroepen waarvoor deze woningen zijn bedoeld.

De uitspraak van de Raad van State heeft alleen waarde voor het verleden, meent Kamerlid Roland van Vliet (Fractie Van Vliet). 'De Raad zegt in feite: als je het duidelijk in de wet opneemt, dan ben je er. Ik verwacht dat de minister dit regelt in een wijzigingsnota bij het wetsvoorstel voor de huurmarkt dat we donderdagavond in de Tweede Kamer bespreken.' Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir roept het vonnis van de bestuursrechter echter zoveel aanvullende vragen op dat Blok beter met een nieuwe wet kan komen.

Scheefwonen

Ook de Woonbond spreekt van een bijzondere situatie en laat juristen onderzoeken of op basis van deze uitspraak geld valt terug te vorderen voor huurders die sinds 2013 te maken kregen met huurverhogingen op basis van gegevens die naar nu blijkt prematuur door de fiscus aan verhuurders zijn verstrekt. Directeur Ronald Paping van de Woonbond: 'Als de afgelopen drie jaar bij 400- tot 500 duizend huurders op die grond een huurverhoging van 2,5 procent per jaar is doorgevoerd, dan is dat na drie jaar 7,5 procent en hebben we het mogelijk over een totaalbedrag van een half miljard euro.'

Blok kondigde eerder deze week aan dat hij 65-plussers bij nader inzien niet wil uitzonderen van de inkomenstoets. Zo wil hij geld vrijmaken om een andere groep uit de wind te houden die het volgens hem zwaarder heeft dan AOW'ers: gezinnen met twee kinderen of meer die moeten rondkomen van een middeninkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden