Fiscus krijgt greep op zwart geld over grens

De Europese Unie is er niet in geslaagd het bankgeheim in Luxemburg en Oostenrijk te kraken. Wel moeten buitenlanders met (vaak zwart) geld op geheime Luxemburgse en Oostenrijkse rekeningen vanaf 2004 15 procent belasting over de rente gaan betalen....

De heffing loopt via 2007 (20 procent) op naar 35 procent in 2010.

De ministers van Financiën van de EU bereikten dinsdag een akkoord over dit al decennia slepende dossier. Het gaat om miljarden aan extra belastinginkomsten. Volgens een schatting van het Nederlandse Juristenblad staat er ongeveer 30 miljard euro zwart geld van Nederlanders gestald in het buitenland.

Luxemburg en Oostenrijk weigeren hun bankgeheim op te geven zolang Zwitserland, dat geen lid is van de EU, dat ook niet doet. In het akkoord van dinsdag is de bepaling opgenomen dat zodra de Zwitsers informatie over bankrekeningen gaan geven in situaties zoals beschreven door de internationale organisatie OESO, het bankgeheim in de EU alsnog overal wordt afgeschaft. De kans dat dat snel gebeurt, is echter uiterst gering.

In 2000 leek het er nog op dat het zwarte geld op Luxemburgse en Oostenrijkse spaarrekeningen op den duur niet meer veilig zou zijn voor de fiscus. Maar deze twee EU-landen, die flink profiteren van de vele anonieme bankrekeningen, hadden de harde voorwaarde ingebracht dat de Zwitsers ook hun bankgeheim zouden opgeven. Dat is ondanks vele onderhandelingen tussen de EU en Zwitserland niet gelukt.

'Voorlopig ben ik met dit resultaat zeer tevreden', zei staatssecretaris Van Eijck van Financiën na afloop. Hij hoopt dat zodra de belasting 35 procent is, de spaarders er zelf de voorkeur aan zullen geven om naar de eigen fiscus te stappen. De Nederlandse belasting op het rendement op vermogen is immers lager, redeneert hij.

Het akkoord over spaargeld hangt nauw samen met een ander dossier: belastingkortingen voor het bedrijfsleven. Volgens de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is de Nederlandse 'concernfinanciering', waardoor multinationals fiscaal vriendelijk geld kunnen uitlenen aan dochterbedrijven, concurrentievervalsend. Het Nederlandse bedrijfsleven en ook Van Eijck hebben fel tegen afschaffing gevochten. Dinsdag besloten hebben de ministers besloten dat de concernfinanciering tot 2010 mag blijven, voor bedrijven die er nu al gebruik van maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.