Fiscus kent gegevens rekeningen Luxemburg

De Belastingdienst beschikt over de gegevens van een groot aantal Nederlanders die een rekening hebben bij de Luxemburgse vestiging van Van Lanschot Bankiers....

Vermoedelijk houdt de actie van de Belastingdienst verband met een poging tot afpersing van Van Lanschot. In 1998 en opnieuw in november 2006 werd de bank benaderd door een persoon die zei te beschikken over Luxemburgse klantgegevens, en die dreigde deze openbaar te maken. Van Lanschot ging niet in op de eisen van de afperser en stapte naar de politie. Volgens een woordvoerder van de bank heeft justitie in Nederland én in Luxemburg de aangiften in onderzoek.

‘Wij weten niet of de afperser de gegevens van onze klanten echt bezit, en we tasten ook in het duister over welke informatie de fiscus van onze rekeninghouders heeft’, zegt de woordvoerder. Van Lanschot zelf heeft in ieder geval geen informatie doorgespeeld, zegt hij, en kan weinig doen voor de klanten wier gegevens nu op straat liggen. ‘Het is niet de taak van de bank om te controleren hoe onze klanten omgaan met hun belastingaangifte.’ De Belastingdienst geeft geen commentaar.

Brief
De mensen die de afgelopen week een brief hebben gekregen van de fiscus, reageren geschrokken – ook al zijn sommigen al jaren geen klant meer van Van Lanschot in Luxemburg. Volgens een betrokkene hebben zij grote bedragen op hun Luxemburgse rekening(en) staan, en onderzoeken zij nu in allerijl mogelijkheden om met de fiscus in het reine te komen.

Zwart geld
De bankgegevens van Nederlanders die in Luxemburg bankieren, zijn gevoelig. In de meeste gevallen betreft het zwart geld, dat nooit bij de Belastingdienst is aangemeld. Luxemburg kent een strikt bankgeheim, en is daardoor een geliefde bestemming voor Nederlanders die hun geld buiten het zicht van de fiscus willen houden.

Belasting
Nederlanders hebben naar schatting 27 miljard euro op buitenlandse bankrekeningen staan. Luxemburg is de populairste plaats om geld te stallen. Nederlanders houden ruim 10 miljard euro aan vermogen aan bij banken in het Groothertogdom. Sinds 1 juli 2005 moeten zij belasting betalen over Luxemburgs spaargeld, maar dit wordt zo geïnd dat de Nederlandse fiscus niet kan zien van wie het afkomstig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden