Fiscus heeft de namen van 21 Nederlanders met rekening in Liechtenstein

Op de cd-rom met de namen van mogelijke belastingontduikers met een bankrekening in Liechtenstein staan negentien Nederlandse particulieren en twee Nederlandse bedrijven....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

De Duitse belastingdienst overhandigde de informatiedrager aan de Nederlandse fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD. Een Duitse inlichtingendienst kocht de cd-rom voor 4,2 miljoen euro van een voormalige employee van de Liechtensteinse LGT Bank, een onderneming van de vorst van het belastingparadijs.

De Belastingdienst vergelijkt de gegevens van de Liechtenstein-spaarders nu met hun belastingopgaven in Nederland. Dat kan leiden tot fiscale naheffingen en boetes, maar ook tot strafrechtelijke vervolging.

De fiscus maakt al langer jacht op Nederlandse zwartspaarders in het buitenland. Tot nu toe heeft de fiscus 900 miljoen euro aan zwart vermogen achterhaald, aldus De Jager in zijn brief. Over dat bedrag is inmiddels 430 miljoen euro aan naheffingen opgelegd. Van dat bedrag is 248 miljoen euro onherroepelijk opgelegd.

In de eerste helft van dit jaar hebben zich 241 mensen aangemeld voor de inkeerregeling, die naheffing biedt zonder strafvervolging. Dat is 35 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal meldden zich al 4.660 Nederlanders aan voor naheffing. Dat leverde de schatkist 139 miljoen euro op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden