Fiscaal lek

Het eerste lek in het nieuwe belastingstelsel is ontdekt. In het fiscale vakblad WFR is gesignaleerd dat de vrijstellingsregeling voor levensverzekeringen niet waterdicht is....

In het nieuwe belastingstelsel moet over de waarde van kapitaalverzekeringen 1,2 procent belasting worden betaald. Uit medelijden met de verzekeraars is er een vrijstelling tot maximaal 267.751 gulden. Belasting wordt alleen over het meerdere geheven. Voor huizenbezitters met een lopende levenpolis bij hun hypotheek is er een overgangsregeling. Zij kunnen de fiscus vragen de maximumvrijstelling te verhogen met de waarde van die polis.

In de wet is niet vastgelegd wanneer dit verzoek moet worden ingediend. Dat kan bij de invoering van de nieuwe wet, dus bij de belastingaangifte over 2001. Maar het verzoek mag ook in een later jaar worden ingediend.

Latere indiening kan voor een grote groep huizenbezitters een buitenkansje bieden. Als de waarde van de lopende polis op 1 januari 2001 minder is dan de maximumvrijstelling van 267.751 gulden, moeten zij nog even wachten. Zolang de polis niet bij de fiscus is gemeld, wordt deze belast in de derde box. Tot de vrijstelling wordt geen belasting geheven. Door de premiebetaling groeit de waarde van de polis. Het verzoek aan de fiscus moet pas gedaan worden zodra de waarde van de woningpolis boven 267.751 gulden uitstijgt. Als het verzoek op dat moment wordt ingediend, wordt de maximum-vrijstelling verdubbeld. Als het verzoek onmiddellijk per 1 januari 2001 zou zijn ingediend, was dit niet het geval geweest. De vrijstelling wordt dan verhoogd met de lagere waarde van de polis op die datum.

Ook de beperking van de aftrek van hypotheekrente tot dertig jaar is lastig. Deze maximumtermijn geldt per contract. Wordt een nieuwe lening afgesloten, dan gaat een nieuwe termijn van dertig jaar alleen voor een eventuele verhoging van start.

Niet duidelijk is wat er gebeurt als bij ongehuwde partners een nieuwe woning wordt gekocht door de andere partner. Krijgt die partner dan een nieuwe termijn of geldt het oude maximum van dertig jaar? De rechter zal dit moeten uitmaken. De wet zwijgt hierover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden