Fiscaal adviseur van dj Tiësto en Linda de Mol verdacht van grootschalige fraude

Frank B. zou de artiestennaam kunnen zijn van een Nederlandse dance-dj. Maar het is sinds woensdag de geanonimiseerde naam van een Amsterdamse financieel adviseur en toezichthouder, die een aantal bekende dj's tot zijn cliëntèle mag rekenen.

Marc van den Eerenbeemt
Linda de Mol Beeld anp
Linda de MolBeeld anp

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) doorzocht die dag zijn kantoor en woning op verdenking van het faciliteren van belastingfraude ter waarde van 'miljoenen euro's'.

Fiscaal vriendelijke landingsplaats

Voor Nederlandse artiesten richtte de fiscaal adviseur bedrijfjes op in belastingparadijzen als Cyprus en Guernsey, aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie (OM). Om te ontkomen aan belastingafdracht in Nederland zou hij hen 'op papier' hebben laten emigreren. Voor zijn cliënten zou hij valse belastingaangiften hebben gedaan, met gebruikmaking van vervalste documenten. De Fiod onderzoekt ook de mogelijke betrokkenheid van zijn cliënten. Die kunnen nog als verdachten worden aangemerkt, waarschuwt het OM in zijn verklaring.

Tot de cliënten van Frank B. behoren Tiësto en Afrojack, twee Nederlandse top-dj's die over de hele wereld optreden. Beiden hebben bedrijfjes op Cyprus en Guernsey, ontdekte zakenblad Quote enkele jaren geleden al. Via Frank B. stalden zij hun portretrechten op Guernsey en vestigden zij andere belangen, zoals het merkrecht op de naam 'Afrojack', op Cyprus. De eilanden staan bekend om hun lage belastingdruk en zijn daarmee een fiscaal vriendelijke landingsplaats voor de wereldwijde inkomsten van de diskjockeys en muziekproducenten.

Zelfstandig

Ook presentator en mediaondernemer Linda de Mol is klant. In een verklaring aan Quote schrijft zij dat B. 'al meer dan 25 jaar' haar financiële zaken beheert, 'overigens zonder welke buitenlandse constructie dan ook'. Hij is ook toezichthouder bij de Linda Foundation, de goededoelenstichting van De Mol. 'Als blijkt dat hij bewust grote fouten heeft gemaakt, kan daar natuurlijk geen sprake meer van zijn.' Dj Afrojack stelt in een verklaring dat hij 'niets te verbergen heeft' voor de Fiod.

Frank B. wordt op de website van een voormalige werkgever omschreven als een adviseur die ervaring heeft met 'complexe (internationale) fiscale structuren en grensoverschrijdende vraagstukken van zeer vermogende particulieren'. Hij werkt zelfstandig, maar was eerder verbonden aan firma's als PWC en Greenberg Traurig.

De advocaat van Frank B. noemt de beschuldigingen in een persverklaring 'volledig bezijden de waarheid'. De internationale 'structuren' zouden voor slechts twee cliënten zijn opgericht. 'De Nederlandse autoriteiten hebben niets te maken hebben met vermogens in het buitenland als de betrokken personen in het buitenland wonen.' Dat zij in het buitenland wonen, heeft de Belastingdienst volgens de verklaring erkend.

Dj Tiësto Beeld anp
Dj TiëstoBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden