Finse wijn dankzij kernenergie

Wie in de slijterij of supermarkt een fles wijn koopt, kan op de achterkant van de fles alles lezen over de afkomst van de druif....

Bloomberg

Wijnmaker Jukka Huttunen kan zich beter twee keer bedenken voordat hijdergelijke informatie op zijn flessen zet. De koude grond van zijn Finsewijngaard wordt verwarmd met het koelwater van de naburige kerncentrale.Dat is niet iets wat iedere consument wil weten.

De wijnranken van Huttunen groeien pal naast de twee reactoren van dekerncentrale in Olkiluoto, aan de westkust van Finland. De centralegebruikt koelwater uit de Botnische Golf. Om het nut van het afvalwater aante tonen besloot het energiebedrijf bij wijze van experiment een wijngaardaan te leggen. Dankzij het koelwater, dat dertien graden warm is entussen de wijnranken terug naar zee stroomt, doen de druiven het prima.

Door deze wijngaard zal Finland, dat op dezelfde breedtegraad ligt alsAlaska, dit jaar zeker tachtig flessen wijn produceren. Niet iedereen isdaar blij mee. De Groenen, die veertien van de tweehonderd zetels bezettenin het Finse parlement, vinden dat het eigenlijke probleem, het gevaar vankernenergie, hiermee op de achtergrond raakt. 'Koelwater is schadelijk enmet wijn maken los je de problemen van kernenergie niet op', aldus eenpartijlid van de Groenen.

Finland loopt voorop met kernenergie. Het was het eerste westerse landdat na de ramp in Tsjernobyl een kerncentrale bouwde. Nu beschikt Finlandover twee kerncentrales, die een kwart van de energieproductie voor hunrekening nemen. Waar andere landen discussiëren over het sluiten van dezeomstreden energiebron, bouwen de Finnen er eentje bij. Ook de derdekerncentrale moet verrijzen in Olkiluoto.

De wijn uit Olkiluoto wordt voorlopig alleen geschonken oppersoneelsfeestjes van de kerncentrales. Een manager verzekert dat hetgebruikte koelwater niet radioactief is, en omschrijft de wijn als'krachtig, maar zijdezacht'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden