Financiën en CPB steggelen nog over meevaller voor kabinet 'Opbloeiende export schraagt sterke economische groei'

De export neemt volgend jaar weer de koppositie over van de particuliere consumptie als trekker van de economie. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt in zijn jongste berekeningen dat de uitvoer volgend jaar met 8,75 procent zal stijgen, de hoogste aanwas in deze kabinetsperiode....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De groei wordt veroorzaakt door de betere conurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. De stijgende dollar is daar voor een belangrijk deel debet aan. Door de duurdere dollar worden Nederlandse producten goedkoper. Het CPB heeft zijn verwachting voor de gemiddelde dollarkoers in 1998 met een dubbeltje verhoogd naar 1,95 gulden.

Het Planbureau schrijft dit in zijn laatste berekeningen voor de Rijksbegroting 1998. Het kabinet zal daaran de komende weken de laatste hand zal leggen. De cijfers zullen op prinsjesdag worden gepubliceerd in de zogenoemde Macro-Economische Verkenningen.

Ook dit jaar groeit de uitvoer fors, maar omdat ook de import flink stijgt is het netto-voordeel niet zo groot. Dat ligt volgend jaar anders. Het CPB denkt dat de import in 1998 niet sneller zal groeien dan dit jaar, waardoor de export voor een extra economische impuls zal zorgen.

De groei van de gezinsbestedingen, de afgelopen jaren de trekker van de florissante economie, daalt met een half procent naar 2,5 procent, voorspelt het Planbureau. De economie zal volgend jaar desondanks groeien met het luxe percentage van 3,75 procent, het hoogste sinds het begin van de jaren negentig.

Er zal volgend jaar niet veel verandering komen in de koopkracht. Dat geldt voor alle inkomensgroepen. Wie meer wil besteden, moet het vooral hebben van promotie of van de overstap van een uitkering naar een baan.

De stijgende dollar kan door hogere invoerprijzen wel tot enige prijsstijgingen leiden in Nederland, denkt het Planbureau, maar desondanks zal de inflatie ook volgend jaar bescheiden blijven. Het CPB verhoogt zijn inflatieverwachting niet. Dit en volgend jaar zullen de consumptieprijzen stijgen met 2,25 procent.

Het niveau ligt volgens het CBS op het ogenblik op 2,4 procent. Dat is een van de hoogste percentages in Europa, maar nog steeds ruim onder de uiterste grens die de Europese muntunie stelt aan toelating tot de euro. Ook de vakbonden hebben aangekondigd volgend jaar meer loon te gaan eisen, waardoor de prijzen extra kunnen gaan stijgen. Omdat de werkgeverslasten in 1998 echter fors zullen dalen (door dalende sociale premies), verwacht het Planbureau dat de gevolgen zullen meevallen.

Het beeld dat het CPB schetst in zijn min of meer definitieve berekeningen voor de Miljoenennota, is dat van een robuuste economie die volgend jaar iets meer rust neemt. Gezinsbestedingen en investeringen zullen volgend jaar veel minder groeien dan de laatste twee jaar. De woningbouw, die dit jaar met nog meer meer dan 5 procent toenam, zal volgend jaar met nauwelijks meer dan 1 procent stijgen.

De werkgelegenheid zal flink toenemen (met 134 duizend banen), maar het aantal uitkeringsgerechtigden daalt nog steeds maar mondjesmaat. Volgend jaar zullen er bijvoorbeeld 720 duizend personen met een werkloosheidsuitkering zijn, een daling van 40 duizend. Het CPB heeft deze prognose zelfs licht naar boven bijgesteld.

De aanhoudende groei leidt tot extra bestedingsmogelijkheden voor het kabinet. Het CPB denkt dat het kabinet volgend jaar 750 miljoen gulden meer heeft te besteden dan eerder geraamd.

Het ministerie van Financiën denkt overigens dat dit cijfer een half miljard lager zal uitvallen. Het CPB en Financiën steggelen nog over de getallen.

De ruimte voor nieuwe lastenverlichting bedraagt volgend jaar rond de vier miljard. Tweederde daarvan zou naar lagere lasten voor het bedrijfsleven gaan, maar het kabinet overweegt om de ruimte gelijk te verdelen over bedrijven en gezinnen. De beslissing daarover valt volgende week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden