Financiën: aandeelhouders beslissen over topinkomens

Aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen krijgen zeggenschap over de beloning van bestuurders. Het ministerie van Financiën werkt aan wetgeving die dat mogelijk maakt....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Straks mogen de aandeelhouders van een bedrijf tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) stemmen over het beloningsbeleid. Daarbij zal het gaan om de totale beloning van het management, niet om het pakket van individuele bestuurders.

Tot nu toe gaat de invloed van aandeelhouders bij de meeste van de 149 beursgenoteerde ondernemingen niet verder dan de goedkeuring van het jaarverslag en besluiten die belangrijk zijn voor het aandelenkapitaal, zoals het uitgeven van nieuwe aandelen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën zal de stemming verlopen volgens de statuten van het bedrijf. Die statuten regelen bijvoorbeeld het aantal aandelen dat op een vergadering aanwezig moet zijn om besluiten te kunnen nemen, en hoe groot de meerderheid moet zijn om een voorstel te verwerpen.

Een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet in principe geen rol voor de aandeelhoudersvergadering als het gaat om beloningen. 'Ik kan me wel voorstellen dat de raad van commissarissen met de ava praat over de verhouding tussen de vaste en variabele beloning. Maar laten we eerst de conclusies van de commissie-Tabaksblat afwachten.' Die commissie onderzoekt de verhouding tussen het ondernemingsbestuur en de aandeelhouders, de zogeheten corporate governance.

Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters is in principe positief over de regeling die Financiën voorbereidt. De Vries plaatst echter wel kanttekeningen. 'De vraag is wat het stemmen precies inhoudt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de aandeelhouders niet instemmen met het beloningsbeleid? Is zo'n stemming dan alleen een signaal voor de raad van commissarissen?'

De afgelopen weken is grote maatschappelijke beroering ontstaan over de beloningen van managers van een aantal beursgenoteerde bedrijven. Zo liet minister van Financiën Hoogervorst (VVD) zich afkeurend uit over het beloningspakket van bestuursvoorzitter Scheepbouwer van telecombedrijf KPN.

Ook in Engeland woedt een debat over bezoldiging van bestuurders. Maandag torpedeerden aandeelhouders een voorstel voor de top van het farmaceutische concern GlaxoSmithKline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden