Financiële wereld gelooft maar half in Brussels reddingsplan voor Griekenland

AMSTERDAM De rente die de eurozonelanden voor noodleningen aan Griekenland wil rekenen, is te hoog en daardoor zal Griekenland alsnog bankroet kunnen gaan....

De EU-landen zijn bereid Griekenland 30 miljard euro aan leningen te geven tegen een rente van ongeveer 5 procent voor de herfinanciering van de schulden. Op de kapitaalmarkt zou Griekenland een percentage van 6,5 tot 7,5 moeten betalen waardoor het onmogelijk wordt om een bezuinigingsprogramma door te voeren.

Spiraal
‘Hoewel 5 procent gunstiger is dan de marktrente, zou noodhulp tegen een veel lager percentage moeten worden gegeven’, aldus Soros. Het Internationaal Monetair Fonds zou Griekenland 15 miljard willen lenen tegen 2,7 procent. ‘Als Griekenland te veel aan rente moet betalen, komt het in een negatieve spiraal terecht en zullen de problemen verder toenemen’, aldus Soros.

De financiële markten die maandag en dinsdag nog even opgelucht ademhaalden na het reddingsplan van afgelopen weekeinde, waren woensdag alweer negatiever gestemd over de vooruitzichten voor Griekenland. De koersen van Griekse staatsobligaties daalden. Hierdoor nam het renteverschil voor tienjarige staatsleningen met de andere eurolanden toe met 0,2 procentpunt, na maandag nog met een vol procentpunt te zijn gedaald tot 6,5 procent. De kosten van de kredietverzekeringen voor Griekse leningen – de inmiddels beruchte cds – liepen op tot ruim 400 duizend euro voor 10 miljoen euro aan obligaties.

Behalve de negatieve uitlatingen van Soros speelde ook een rol dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s een verdere verlaging van de rating voor Griekenland in de komende maanden niet uitsluit. Daarnaast zijn er stakingen op handen.

Parlementaire goedkeuring
Duitsland maakte gisteren bekend dat het parlement wel zijn goedkeuring zal moeten hechten aan het EU-steunplan dat zondag na telefonisch overleg tot stand kwam. Ook in andere landen zal het parlement zich erover moeten uitspreken.

In Duitsland is er met name onder de bevolking veel verzet tegen het uitlenen van belastinggeld aan Griekenland. De Duitse zakenkrant Handelsblatt schreef woensdag dat het steunprogramma drie keer zo duur zal kunnen uitvallen. ‘De 30 miljard euro is bestemd voor één jaar. Maar Griekenland is drie jaar steun toegezegd. Dus het hele bedrag aan leningen kan oplopen tot 90 miljard euro.’ Mocht dit het geval zijn, dan zou Nederland meer dan 5 miljard euro aan leningen aan Griekenland moeten bijdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.