Financiële top Parmalat opgepakt

Het openbaar ministerie van Milaan heeft op oudjaarsdag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen acht functionarissen van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat en van zijn voornaamste consulenten....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

Zeven van de acht figuren die mogelijk een rol hebben gespeeld in het creëren van het astronomische tekort van Parmalat zijn inmiddels in hechtenis genomen, de achtste, de directeur van de vestiging van Parmalat in Venezuela, is onderweg naar Italië.

Het gaat bij de aanhoudingen in de eerste plaats om twee ex-financieel directeuren van Parmalat, onder wie Fausto Tonna, de voormalige jarenlange rechterhand van algemeen-directeur Calisto Tanzi. Ook zijn twee boekhouders van Parmalat gearresteerd. Voorts werden twee accountants van het bureau Grant Thornton opgepakt en ten slotte Tanzi's belangrijkste advocaat. Hun allen wordt een reeks aanklachten ten laste gelegd, van valsheid in geschrifte en het bewerkstelligen van frauduleus bankroet tot lidmaatschap van een criminele organisatie.

Alle acht worden ervan verdacht in belangrijke mate te hebben bijgedragen aan een arglistig ingericht stelsel van vervalsingen en verhullingen, dat geleid heeft tot ondergang van het miljardenbedrijf. Justitie verwijt hen systematisch knoeien met de cijfers, ook in officiële verklaringen en acten.

Een van de twee gearresteerde accountants van Grant Thornton wachtte de politie op zijn kantoor op. Daar liet hij een brief achter, waarin hij zijn werkgever en zijn maten vrij pleit. Zij zouden nooit iets onrechtmatigs hebben gedaan en altijd te goeder trouw hebben gewerkt. De vraag waarom het accountantskantoor dan jaarverslagen en balansen heeft gefiatteerd waarin gaten van vele miljarden waren verborgen en niet bestaande rekeningen goedkeurde waarop vergelijkbare bedragen heetten te zijn weggeboekt, beantwoordde hij echter niet. Dat zal hij nu ten overstaan van het Milanese parket moeten doen.

De politie van Milaan heeft inmiddels ook een directeur van de bank San Paolo gehoord. Hij wordt ervan verdacht directeur Tanzi te hebben bijgestaan in het in elkaar knutselen van rekeningen en constructies die de ware toestand bij Parmalat moesten verhullen.

De voormalige hoogste baas, Calisto Tanzi zelf, blijft voorlopig in de gevangenis. Daar buigen zich begin volgende week twee medisch specialisten over zijn gezondheidstoestand en over de vraag of het verantwoord is hem in detentie te houden. Hij heeft verklaard er van overtuigd te zijn dat Parmalat, waar het tekort tot ruim boven de dertien miljard euro was opgelopen, nog te redden zou zijn geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden