Financiële scheikundigen onbevreesd voor chemiefusie

Brood en penicilline lijken niets met elkaar te maken te hebben, brood en chemie nog minder. Beleggingsanalisten die de fusie tussen DSM en Gist-brocades bestuderen, weten beter: DSM, fabrikant van diverse soorten plastic en industriële chemie, levert binnenkort producten aan de bakkerswereld....

ESTHER HANSEN-LOVE

Van onze verslaggeefster

Esther Hansen Löve

AMSTERDAM

Als een volleerd scheikundige praat analist A. de Groot over fermentatie en enzymatische processen. Alsof ze bij MeesPierson niets anders doen dan de chemische formules van beursgenoteerde bedrijven nagaan. 'Het fermentatieproces is voor zowel penicilline als voor gist belangrijk. Ze hebben dezelfde basis', zegt hij.

De financiële wereld lijkt de ogen te willen sluiten voor een mogelijk nieuw drama à la KNP BT of BolsWessanen, twee fusies uit het recente verleden die eindigden in desillusies en geruchtmakende splitsingen.

DSM wilde Gist hebben vanwege de grondstoffen voor antibiotica en neemt de ingrediënten voor voedingsmiddelen op de koop toe. Toen de samenwerkingsgesprekken vorige week vrijdag uitlekten, konden analisten niet geloven dat DSM Gist in zijn geheel wilde kopen. Wat moet een producent van harsen en rubber tenslotte met bakkersgist?

Bestuursvoorzitter S. de Bree ontkende maandag dat er tijdens de onderhandelingen, die sinds begin dit jaar liepen, sprake zou zijn geweest van een overname van uitsluitend de penicilline-activiteiten. Toch gaf hij toe dat bestuursvoorzitter H. Scheffer van Gist hem ervan heeft moeten overtuigen dat er grote samenhang is tussen gist voor bakkers en enzymen voor penicilline.

Ook analisten geloven nu dat het niet mogelijk zou zijn Gist-Brocades zonder veel schade te splitsen in een bedrijf dat aan de voedingsindustrie levert en een onderneming die enzymen fabriceert voor de farmacie. Het onderzoek naar en de ontwikkeling van fermentatietechnologie voor de diverse producten loopt te veel in elkaar over.

Bij de aankondiging van de fusie maandag, beloofde bestuursvoorzitter De Bree dan ook de voedingsingrediënten van Gist niet aan de kant te zullen zetten: 'DSM wil alle drie de divisies van Gist opnemen.' Het bedrijf zal Gist helpen met de uitbreiding van alle activiteiten.

Analisten sluiten niet uit dat DSM de voedingsingrediënten van Gist op termijn alsnog verkoopt als de activiteit niet kan voldoen aan de rendementseis van DSM. Maar dat zal geen grote transactie zijn: op de totale omzet van DSM (na de overname bijna 15 miljard gulden), vormt het maar een klein onderdeel. Gist had in 1997 een omzet van 2,2 miljard gulden. Ruim 40 procent daarvan was afkomstig van de grondstoffen voor antibiotica. De rest werd behaald met de productie van ingrediënten voor voedingsmiddelen.

Prijst De Groot met name de timing van de overname door DSM - de penicillinemarkt zit in een dal en het succes van acquisitie zal afhangen van het herstel van die markt - , de Vereniging van Effectenbezitters denkt dat DSM er goed aan doet het geld, dat tegen een lage rente op de bank staat, uit te geven aan goed renderende acquisities.

Ook beleggers geloven in het slagen van de fusie: na vrijdag al fors gestegen te zijn, klommen de aandelen van DSM maandag met 2,40 gulden naar 203,20 gulden. Gist-Brocades kreeg er op het Damrak 4,90 gulden bij en sloot op 64,90.

De Bree refereerde aan zijn oude vriendschap met Scheffer: 'We werken al een paar jaar samen in een joint venture, Chemfem, en hebben dus ervaring met elkaar. Er is een goede culturele fit.' Misschien is fuseren ook gewoon een kwestie van chemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden