Financiële reuzen VS blijven verliezen

AIG en Fanny Mae, Amerikaanse brekebenen van de kredietcrisis, lijken zich maar niet te herstellen. Vrijdag maakten beide financiële instellingen opnieuw miljardenverliezen bekend.

Van onze verslaggever Sander Heijne

Americain International Group (AIG) boekte in het tweede kwartaal van 2010 een nettoverlies van 2,7 miljard dollar (2 miljard euro). In hetzelfde kwartaal vorig jaar maakte de verzekeringsgigant nog een winst van 1,8 miljard dollar.

AIG was een van de grote Amerikaanse financiële instellingen die in 2008 in de problemen kwam door de wereldwijde kredietcrisis. De Amerikaanse overheid heeft in 2008 180 miljard dollar (136 miljard euro) in het bedrijf gestoken om een faillissement te voorkomen.

Het miljardenverlies werd onder meer veroorzaakt doordat de verzekeraar 3,3 miljard dollar moest afschrijven op dochteronderneming Alico. AIG is in onderhandeling over de verkoop van Alico, voor een bedrag van 15,5 miljard dollar. AIG wil met de opbrengst van de verkoop een deel van de kapitaalinjectie van 2008 terugbetalen.

Hypotheekgigant Fannie Mae maakte ondanks een nettoverlies van 1,2 miljard dollar het beste kwartaal door sinds de zomer van 2008. In hetzelfde kwartaal in 2009 leed Fannie Mae nog 15,2 miljard verlies.

Door de aanhoudende daling van de Amerikaanse huizenprijzen heeft de hypotheekaanbieder opnieuw om 1,5 miljard dollar staatssteun gevraagd. Daarmee komt het totaal sinds het najaar van 2008 op ruim 86 miljard dollar. De hypotheekaanbieder verwacht dat de Amerikaanse huizenprijzen pas in 2011 zullen stabiliseren.

Het Amerikaanse werkgelegenheidscijfer daalde in juli opnieuw sterker dan analisten hadden voorspeld. In totaal gingen 131 duizend banen verloren. Vooraf werd rekening gehouden met een banenverlies van 65 duizend. In juni was het verlies aan werkgelegenheid ook al groter dan verwacht. Toen gingen 221 duizend banen verloren, terwijl gerekend was op 125 duizend geschrapte arbeidsplaatsen.

Het verlies aan werkgelegenheid werd vooral veroorzaakt doordat er bij de diverse Amerikaanse overheden 143 duizend tijdelijke arbeidscontracten afliepen. Het gros van deze banen betrof een tijdelijke aanstelling als volksteller.

In het bedrijfsleven was sprake van een toename met 71 duizend banen. Ook dit cijfer viel tegen. Vooraf rekenden analisten op een banengroei met ruim 90 duizend. Het werkloosheidscijfer blijft met 9,5 procent ongewijzigd. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat meer Amerikanen zonder baan zich zouden terugtrekken van de arbeidsmarkt.

De tegenvallende werkgelegenheidscijfers wijzen erop dat de Amerikaanse economie langzamer herstelt van de crisis dan gehoopt. In het laatste kwartaal van 2009 groeide de Amerikaanse economie met 5 procent. Het afgelopen kwartaal is dit teruggevallen tot 2,4 procent. Volgens analisten is dat percentage te laag om in korte tijd veel banen te realiseren. In dit tempo kan het nog jaren duren voordat het aantal arbeidsplaatsen weer op het niveau is van voor de crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden