Financiële markten straffen Thailand

De financiële markten in Azië zijn dinsdag ernstig in beroering geraakt door de sterkste koersdaling op de Thaise beurs in bijna twintig jaar. De koersen op de beurs in Bangkok daalden gemiddeld met 18 procent...

Een van de gevolgen was dat ook de koers van de baht, de Thaise munt, scherp daalde. De koersval met 1,9 procent was de grootste sinds april 2005. De baht is iets meer dan 2 eurocent waard.

De onrust in Azië ontstond nadat de Thaise centrale bank strenge maatregelen had afgekondigd om de speculatie door buitenlandse beleggers aan banden te leggen. De instroom van kapitaal vanuit het buitenland heeft de koers van de baht dit jaar met 16 procent opgejaagd, tot het hoogste peil in bijna tien jaar. De dure baht ondermijnt de concurrentiepositie van de omvangrijke Thaise exportsector. De Thaise regering schrok echter zo van de koersdalingen dat zij de maatregelen dinsdagavond weer heeft ingetrokken.

De heftige reacties op de maatregelen roepen herinneringen op aan de Azië-crisis uit de zomer van 1997. Ook die begon in Thailand. Die valutacrisis leidde tot een scherpe daling van alle Aziatische munten en een korte periode van stagnatie van de wereldeconomie. Met behulp van het IMF (Internationale Monetaire Fonds) en draconische bezuinigingsmaatregelen in de getroffen landen werd de crisis in betrekkelijk korte tijd overwonnen.

Na de eerste paniek leek gisteren de rust snel weer te keren. In Europa openden de aandelenbeurzen ’s ochtends diep in het rood, maar tegen het middaguur waren de verliezen voor het grootste deel weer weggewerkt. Toen leek de mening post te vatten dat het ditmaal slechts een Thais probleem betreft.

De beurs in Amsterdam opende met een verlies van bijna vier punten, bijna 1 procent. Rond de middag was daar nog een half puntje van over. Elders in Europa waren de verliezen iets hoger, maar ook veel geringer dan ’s morgens.

De maatregelen van de Thaise centrale bank waren gericht tegen kortlopend speculatiekapitaal. Onder de nieuwe regels zouden buitenlandse investeerders 30 procent van het geld waarmee ze willen beleggen in Thailand in bewaring moeten geven bij een bank. Verkopen ze binnen een jaar hun investering (in aandelen, obligaties of onroerend goed bijvoorbeeld) dan betalen ze 33 procent boete over het in bewaring gegeven bedrag. De maatregel kwam dus neer op een boete van 10 procent op kortlopende, speculatieve beleggingen.

Met de aankondiging van de maatregelen bogen de Thaise autoriteiten voor de druk van de exportsector. De Thai Union Frozen Products, de op een na grootste fabrikant van ingeblikte tonijn ter wereld, was de laatste van een lange rij exporteurs die er bij de regering op aandrong de opmars van de baht een halt toe te roepen.

De dure Thaise munt heeft ook de exporteurs van kippenvlees, sojabonen en garnalen in beweging gebracht. Die moeten het op buitenlandse markten afleggen tegen goedkopere concurrenten.

De koersstijging van de baht is in een stroomversnelling geraakt na de staatsgreep van het leger in september. De verwachting van veel analisten en waarnemers is dat de economische groei sterk zal toenemen nu de politieke patstelling is doorbroken.

Het leger maakte een eind aan het bewind van premier Thaksin Shinawatra, na zeven maanden van politieke onrust. Zijn opvolger, de door het leger benoemde Surayud Chulanont, heeft omvangrijke investeringen aangekondigd in wegen, railvervoer en bruggen.

De baht is dit jaar veel sterker gestegen (16 procent) dan andere Aziatische valuta. Thaise exporteurs verliezen daardoor terrein op de wereldmarkt. De Chinese yuan won dit jaar 3,2 procent ten opzichte van de dollar. De Maleisische ringgit is 5,5 procent duurder geworden en de Singapore-dollar 7,4 procent.

Een investeerder bekijkt de aandelenkoersen op een scherm in de beurs van Bangkok. De koersen herstelden zich woensdag wat van de zware klap die zij een dag eerder kregen. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden