'Financiële bonussen top van PostNL nekten overname door Bpost'

PostNL-topvrouw Herna Verhagen zou zelf de eerste stap hebben gezet voor de toenadering tot Bpost, op een conferentie voor postbazen in Luzern in mei 2014. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag in een reconstructie van de mislukte overname door de Belgen. Volgens de krant is de deal, die binnen handbereik leek, afgeketst over miljoenenbonussen voor Verhagen en de financiële man Jan Bos.

Herna VerhagenBeeld Jiri Buller

Verhagen, die volgens De Tijd in de race was om Gerrit Zalm bij ABN Amro op te volgen, zou drie miljoen euro aan de deal verdienen. Jan Bos 2,3 miljoen euro. De raad van commissarissen van PostNL was bang dat de hoogte van deze bedragen voor onrust bij de werknemers en imagoschade bij het grote publiek zou zorgen. PostNL doet deze berichten af als 'klinkklare onzin'. 'Dit is niet waar', zegt de woordvoerster. 'Herna Verhagen heeft niet het eerste contact gelegd. Ik was er niet bij en ik weet dus niet wie wel de eerste stap heeft gezet. Maar hier waren twee partijen bij betrokken.'

Bpost heeft een aantal pogingen gedaan PostNL over te nemen, maar liet begin deze maand weten er definitief vanaf zien nadat PostNL een nieuw bod had afgewezen. De Belgen lieten daarop weten te veel obstakels te zien voor een vijandige overname. De Tijd beschrijft onder meer hoe er op het landgoed Wolfslaar in de buurt van Breda door tachtig topmedewerkers van beide postbedrijven en bureau McKinsey in 2015 werd gewerkt aan een samengaan van Romeo (Bpost) en Julia (PostNL).

'De businesscase stond al vrij snel als een huis', bevestigen een aantal bronnen tegen de Tijd. De besprekingen lopen vertraging op doordat er eerst zaken rond het overheidsbelang van de Belgische staat moesten worden geregeld. Dan, in januari van dit jaar, worden de besprekingen dan weer voortgezet. In mei duiken er opnieuw aan Nederlandse zijde problemen op. Ook minister Kamp laat van zich horen. Hij is tegen nieuwe overheidsbemoeienis bij het voormalige staatsbedrijf.

'Bpost zou niks hebben bijgedragen aan de winstgevendheid van PostNL', zei bestuursvoorzitter Verhagen eerder deze maand in deze krant na het afblazen van het finale bod van Bpost. 'De synergie tussen beide bedrijven is klein. Er is weinig overlap in de postmarkt waardoor er weinig winst valt te behalen uit een overname. Bovendien heeft PostNL al een succesvolle transformatie ondergaan van een postbedrijf naar zowel een postbezorger als een pakketbezorger en een logistiek bedrijf. Dit hebben we gedaan zonder hulp van de Belgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden