Financieel topman Philips stapt op

AMSTERDAM - Pierre-Jean Sivignon, de financiële topman van Philips, heeft vanochtend onverwacht zijn vertrek bekendgemaakt. Hij verlaat het bedrijf in april 2011, om 'persoonlijke redenen'. Dat is twee jaar eerder dan gepland. Hij wordt opgevolgd door de Nederlander Ron Wirahadiraksa.

Topman Pierre-Jean Sivignon (CFO) van Philips in Amsterdam tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van 2008. © anp

Het vertrek van Sivignon, getrouwd en vader van twee kinderen, zal samenvallen met dat van Philipsbaas Gerard Kleisterlee. Die vertrekt op 1 april na negen jaar aan het hoofd te hebben gestaan van Philips. Over de precieze reden voor het vertrek van Sivignon maakte Philips niets bekend. Kleisterlee zei het 'jammer' te vinden dat Sivignon vertrekt. De Fransman, die in 2005 bij Philips binnenkwam als financieel directeur, voerde 'persoonlijke redenen' aan voor zijn vertrek en zei zich te gaan richten op een carrière buiten Philips.

Volgens sommige analisten was Sivignon in de race om Kleisterlee op te volgen als topman. De benoeming van Frans van Houten in juli zou in dat scenario de aanleiding vormen voor zijn vertrek. Andere analisten wijzen erop dat financieel-directeuren niet vaak de ambitie hebben bestuursvoorzitter te worden.

Nederlandser

Philips wordt met het vertrek van de Fransman weer een beetje Nederlandser. Kleisterlee wordt in april opgevolgd door Frans van Houten en eerder dit jaar werd de eveneens onverwacht opgestapte Italiaan Andrea Ragnetti al vervangen door de Nederlander Pieter Nota als hoofd van de consumentenelektronicadivisie.
Ron Wirahadiraksa (50 jaar), een Nederlander met Indonesische roots die sinds 2008 de financieel eindverantwoordelijke was bij de divisie ­Healthcare van Philips, vervangt Sivignon. Wirahadiraksa is, net als de toekomstige topman Van Houten, een echte Philipsman. Hij kwam in 1987 binnen bij het concern en werkte voor het bedrijf onder meer in Griekenland, Maleisië en de Verenigde Staten. In 1999 werd hij financieel directeur van de joint venture voor lcd-schermen die Philips samen met LG begon in Zuid-Korea.

Enthousiast

Analisten reageerden vandaag overwegend enthousiast op de benoeming van Wirahadiraksa. Hij zou bij Philips al veel ervaring hebben opgedaan met herstructuring van bedrijfsonderdelen en zijn wortels en ervaringen in Azië zouden goed van pas kunnen komen bij grote projecten van Philips in dat werelddeel.

Vooral zijn ervaring met herstructureringen zal Wirahadiraksa goed van pas komen, is de verwachting. De omzet van Philips staat al lange tijd onder druk, met name doordat de consumentenelektronicadivisie onder de maat presteert. Analisten hebben er al op gewezen dat Philips onder haar nieuwe leiding daarom wellicht afstand zal moeten doen van zijn drie-pijlers-strategie met de drie divisies Healthcare, Licht en Consumentenelektronica.

Gezondheid en welzijn

Analist Sjoerd van Ummel van ING zei tegen persbureau Reuters dat hij niet verwacht dat Philips snel zal opbreken. Hij denkt echter wel dat het bedrijf de focus ook bij consumentenelektronica steeds meer zal leggen op de thema's gezondheid en welzijn. Healthcare, de divisie waar Wirahadiraksa vandaan komt, is de laatste jaren steeds belangrijker geworden bij Philips. De divisie is nu goed voor eenderde van de omzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden