Financieel kwetsbare man is slechter af dan vrouw, zij laat zich vaker onderhouden door partner

Nederlandse mannen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien zijn veel vaker arbeidsongeschikt of werkloos dan financieel onzelfstandige vrouwen.

Mannen met een zeer laag inkomen zijn vaker alleenstaand en moeten rondkomen van een uitkering of de bijstand. Beeld anp

Voor vrouwen is het vaker een bewuste keuze om geen of een laag eigen inkomen te hebben: zij laten zich vaker gedeeltelijk of helemaal onderhouden door hun partner dan mannen. Mannen zijn meer noodgedwongen financieel afhankelijk.

Het aantal vrouwen dat niet genoeg verdient om financieel op eigen benen te kunnen staan is twee keer zo hoog als het aantal mannen dat niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, blijkt uit CBS-onderzoek. De populatie weinig verdienende mannen blijkt namelijk flink te verschillen van de groep financieel afhankelijke vrouwen.

Vorig jaar moest 21 procent van de mannen en 41 procent van de vrouwen rondkomen van minder dan 70 procent van het wettelijk netto minimumloon. Dat zijn een miljoen mannen en twee miljoen vrouwen in de leeftijd van 15 tot 65 jaar. Bij vrouwen is dat vooral het gevolg van het feit dat ze geen of weinig eigen inkomen hebben en afhankelijk van een partner zijn. Een kwart van de financieel onzelfstandige vrouwen had geen eigen inkomen, tegen 8 procent van de mannen.

Mannen met een zeer laag inkomen zijn frequenter alleenstaand en moeten rondkomen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering of de bijstand. Vrouwen zonder eigen inkomen, of met een heel klein baantje, kunnen meer terugvallen op een partner. Samen verdienen ze dan voldoende om rond te komen. Doordat mannen met een laag inkomen uit werk of uitkering vaker alleenstaand zijn, lopen ze een hoger risico in armoede te vervallen, aldus het rapport.

Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, herkent het beeld dat de CBS-cijfers schetsen. 'Alleenstaande mannen in de leeftijd van 35 tot 50 jaar zijn relatief vaker werkloos en hun arbeidsparticipatie is relatief laag, zelfs als ze een academische titel hebben.' Vrijgezellen doen het wat dat betreft niet alleen 'slechter' dan vrouwen, maar ook minder goed dan mannen met een gezin, aldus De Beer.

Emotionele vaardigheden

Over de reden daarvan is weinig bekend, zegt de hoogleraar. Hij denkt dat er een verband bestaat tussen de kwaliteiten die iemand nodig heeft om te slagen op de relatiemarkt en de eigenschappen die tot succes op de arbeidsmarkt leiden. 'Om werk of een relatie te vinden, moet je over emotionele vaardigheden beschikken. En dan geldt het cliché dat vrouwen die vaardigheden meer bezitten dan mannen.'

Een zzp'er kan af en toe een slecht jaar draaien, waardoor de inkomsten tijdelijk wat minder zijn, maar langdurige financiële kwetsbaarheid is problematisch. 'Dan groeit de kans dat iemand in de armoede belandt', aldus De Beer. Ruim eenvijfde van de mannen met een te laag inkomen bevindt zich langer dan vier jaar achter elkaar in deze situatie. De helft van die langdurige armen moet rondkomen van een uitkering of de bijstand door arbeidsongeschiktheid.

Ruim de helft van de mensen met te weinig inkomen is ouder dan 45 jaar, zo blijkt uit het rapport. De Beer: 'Onder alleenstaande vrouwen zijn ouderen oververtegenwoordigd. Zij zijn financieel kwetsbaar omdat ze over het algemeen minder pensioen hebben.' Tot slot blijkt dat de groep financieel kwetsbare mannen bijna twee keer zoveel jongeren onder de 25 telt als de groep financieel afhankelijke vrouwen. Deze jongeren hebben wel werk, maar het gaat daarbij om flexibele of minder goed betaalde banen. 'En jonge vrouwen leren en studeren over het algemeen langer dan jongemannen', aldus De Beer.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.