Financials trekken AEX omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenhandelaren op de Europese beursvloeren besloten dinsdag om het wat voorzichtiger aan te doen, na de koerswinsten van de afgelopen handelsdagen. De verliezen werden beperkt door een verdere daling van de olieprijs en een sterkere dollar.

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, slaagde er zelfs in om de verliezen van eerder op de ochtend weg te werken. De index stond aan het begin van de middag 0,7 procent hoger op 414,94 punten. Dat kwam vooral door de zwaarwegende financials Fortis, Aegon en ING die de weg omhoog kozen. Zij klommen 0,6 tot 2,6 procent. Fortis was populair na een hogere beleggingsaanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse bank JPMorgan.

Elders in Europa lagen de financiële fondsen er verdeeld bij. Op de beurs in Zürich herstelde UBS 2,6 procent. De Zwitserse bank is in het tweede kwartaal op een groter dan verwacht nettoverlies uitgekomen. Maar de bank kondigde ook een reorganisatie aan en liet weten dat zijn drie bedrijfsonderdelen voortaan zullen verder gaan als autonome divisies. Dat moet de transparantie vergroten en de bank efficiënter maken.

MidKap

De MidKap stond nog wel op verlies. De index voor het middensegment zakte 0,6 procent tot 578,90 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren rond de 0,1 procent. ,,Beleggers maken even een pas op de plaats na een week van koersstijgingen'', stelde Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

Grootste daler in de AEX was het logistiek bedrijf TNT met een verlies van 2 procent. Maandag ging het aandeel als een jojo op en neer na tegenstrijdige berichten over een mogelijk bod van branchegenoot UPS op het Nederlandse concern. ,,Aan de ene kant hoor je dat ze worden overgenomen, aan de andere kant wordt het weer tegengesproken. Beleggers worden daar een beetje onrustig van'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Koerssprong TomTom

TomTom, producent van navigatieapparatuur, maakte een koerssprong van 7,2 procent. Dat had te maken met een gunstig analistenrapport van de Amerikaanse zakenbank Lehman.

Advanced Metallurgical Group (AMG) kreeg een koersverlies voor de kiezen van 13,3 procent. Beleggers lieten het aandeel vallen na de presentatie van de tweedekwartaalcijfers. De grootste tegenvaller was het productieniveau van silicium van zonnepanelen.

Crucell

Ook het biotechnologiebedrijf Crucell (min 2,1 procent) had het moeilijk bij de MidKappers. Crucell publiceerde dinsdag eveneens zijn kwartaalbericht.

Bij de kleinere fondsen viel de producent van kunststof leidingsystemen Wavin op met een 2,6 procent lagere aandelenkoers. Dat had volgens handelaren te maken met tegenvallende kwartaalcijfers van de Finse branchegenoot Uponor.

De prijs van een vat ruwe olie daalde dinsdag tot 113,50 dollar, het laagste niveau sinds begin mei. De euro noteerde 1,4885 dollar tegen 1,4980 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden