Filmbeleggers in Ocean Warrior klagen bank aan

Een groep geldschieters van de failliete filmproducent Ocean Warrior gaat zakenbank MPC Capital aanklagen voor het verlies dat is geleden....

Van onze verslaggever

De film Ocean Warrior, over het leven van milieuactivist Paul Watson, moest de duurste film in de Nederlandse filmgeschiedenis worden. Voor de financiering werd gebruik gemaakt van een zogeheten commanditaire vennootschap, waardoor particulieren met een fiscaal gunstige regeling geld in films konden steken.

Producent Bous de Jong gaf echter binnen enkele maanden 17 miljoen euro (37,5 miljoen gulden) uit, zonder daarvoor de benodigde verzekering te hebben afgesloten. Zakenbank MPC had daarop moeten toezien, stellen de beleggers. 'Wij pogen nu gedupeerden te verenigen en vervolgens een civiele procedure te beginnen', zegt voorzitter Fred de Koning van de stichting, tevens hoogleraar aan Nyenrode.

De filmbeleggers in Ocean Warrior kwamen maandagavond bijeen om te stemmen voor de beëindiging van de commanditaire vennootschap (cv). De cv moet voor 1 januari 2003 worden opgeheven, anders krijgen de gedupeerde investeerders geen belastingvoordeel. Het belastingvoordeel was de enige financiële compensatie die de investeerders van de film nog kregen. Het productiebedrijf van de gelijknamige film werd in juli 2001 failliet verklaard. De investeerders waren hiermee hun inleg, die varieerde tussen de 10 duizend en 50 duizend euro, kwijt.

Via een belastingtechnische maatregel zouden zij tussen 50 en 75 procent van hun inleg 'terugverdienen' door belastingvoordeel dat met de investering gepaard ging. Om dit belastingvoordeel veilig te stellen en de cv waarin de investeerders geld hebben belegd, vóór 1 januari op te heffen, moeten de rechten van de film worden vekocht. De filmrechten zijn het enige kapitaalwaardige onderdeel dat de cv nog heeft.

Producent Bous de Jong heeft al beloofd de rechten van de film zelf te willen kopen, zodat de cv kan worden geliquideerd. Hij heeft tegen de investeerders gezegd dat een doorstart van Ocean Warrior nog steeds mogelijk is. Door zelf de rechten te kopen snijdt hij zijn voormalige compagnon Pieter Kroonenburg de pas af, die de rechten eveneens wil kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden