Filialen V&D nog minstens twee maanden open

De filialen van V&D en La Place blijven nog zeker twee maanden open. Dat is het streven van de bewindvoerders van de warenhuisketen, meldden ze in het NOS Journaal op Radio 1. Werknemers van V&D zijn daardoor de komende twee maanden nog zeker van werk en inkomen.

Joris Zwetsloot
Mensen bij een vestiging van V&D. Beeld anp
Mensen bij een vestiging van V&D.Beeld anp

Volgens de bewindvoerders hebben tientallen belangstellenden zich gemeld voor de winkels. De komende weken voeren de advocaten gesprekken met enkelen van hen. In de loop van januari wordt meer duidelijk over de toekomst van de warenhuizen en de restaurants van La Place.

Door de winkels open te houden, vergroten de bewindvoerders de overlevingskansen van V&D. Een bedrijf in surseance heeft veel meer kans op een succesvolle doorstart als er gewoon wordt doorgewerkt. Onduidelijk is nog waar het geld vandaan komt dat nodig is om de komende periode te overbruggen.

V&D kreeg deze week uitstel van betaling. De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar was een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen.

De decemberverkopen voldeden lang niet aan de verwachtingen. Daardoor zijn de tekorten bij het al jaren verlieslatende bedrijf alleen maar verder opgelopen. Sun Capital besloot daarop alsnog de stekker eruit te trekken.

undefined

Voorlopig geen huurkorting

De huurkorting die V&D heeft afgesproken voor bijna alle 62 vestigingen gaat 'voorlopig niet naar het warenhuis'. Afspraak was dat de verhuurders aan V&D ongeveer 30 procent van de huur van dit jaar zouden terugbetalen. Maar die 25 miljoen euro staat nog veilig geparkeerd op een rekening van de vastgoedeigenaren. V&D zou dit in een later stadium krijgen, maar loopt dit bedrag bij een faillissement mis.

Dat bevestigt Jesse Zijlma, advocaat van IEF Capital, de grootste verhuurder met 12 V&D's in onder meer Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Zijlma wil verder niet uitweiden over de exacte inhoud van de afspraken met V&D en op de stand van de onderhandelingen. V&D betaalt landelijk naar schatting 80 miljoen euro huur. Het afgelopen half jaar werd daarvan 25 miljoen euro gereserveerd. De decemberhuren zijn in de meeste gevallen al betaald.

De huurkorting was een voortdurend twistpunt. V&D kondigde de huurverlaging begin dit jaar eenzijdig aan, waarna een groot deel van de verhuurders de hakken in het zand zette. Na wat gesteggel gingen de meeste verhuurders akkoord met een huurverlaging. Het faillissement van V&D en daarmee het vooruitzicht op leegstaand vastgoed gaf de doorslag. 'We hebben die deal natuurlijk niet gesloten omdat we wilden dat V&D failliet zou gaan', aldus Zijlma. 'Iedereen heeft zich ingezet met tijd, moeite en geld.'

Veel verhuurders balen nu des te meer dat Sun Capital deze week subiet de bankgarantie introk. Zijlma: 'Iedereen maakt zich zorgen. Met de kerst gaan we heel hard nadenken hoe we met deze situatie om moeten gaan. Het heeft in ieder geval niet aan de verhuurders gelegen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Primark

Een aantal wat kleinere verhuurders zagen sowieso al niets in een verlaging van de huur. Afgelopen week nog beval de rechter Mondia, eigenaar van de V&D vestiging in Hengelo, toch mee te werken aan de huurvermindering. Een procedure tegen Metroprop, die de panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard bestiert, loopt nog. Die zaak zal volgens Metroprop-eigenaar Jos van de Mortel wel van de baan zijn, 'vanwege het bijna onvermijdelijke faillissement'.

Wat er met de panden moet gebeuren als V&D echt failliet gaat, is onbekend. De grootste verhuurder IEF wil daar nog niet op vooruitlopen. ASR, de één na grootste, was donderdagmiddag niet bereikbaar.

Wel is duidelijk dat het met name in de kleinere steden erg lastig gaat worden huurders te vinden met een toerijkend formaat voor de duizenden vierkante meters winkeloppervlak per V&D vestiging. Goedlopende ketens zoals H&M en Zara kunnen het qua omvang aan, maar zijn al in veel steden aanwezig. Stemmen gaan op voor budgetketen Primark, al zal die natuurlijk geen zestig vestigingen openen over één nacht ijs.

null Beeld anp
Beeld anp

Een luxer warenhuis kan ook. Zo noemt Metropropman Van de Mortel Limburgs modewarenhuis Berden een goede kandidaat voor zijn pand in Sittard. 'Lokale held' Berden gebruikt het zogeheten Shop in Shop-concept en verkoopt meubels op de minder gewilde vierkante meters, zoals de bovenste verdieping. Bij meubels is volgens Van de Mortel minder personeel nodig, omdat de grote objecten moeilijk zijn te stelen.

Samen met zijn panden in Den Bosch en Heerlen bezit Van de Mortel ruim 30 duizend vierkante meter V&D-huisvesting, goed voor een jaarlijkse huur van 2,5 miljoen euro. In Heerlen hoopt Van de Mortel op een Primark en 'het winstgevende' Den Bosch zou volgens hem best eens kunnen doorstarten. 'In Den Bosch draaien ze zo'n beetje de dubbele de omzet van Sittard en Heerlen, ongeveer 20 miljoen euro per jaar.'

null Beeld anp
Beeld anp

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden