nieuwsFlexwerk, tijdelijk werk, zzp

Fikse leerachterstand flexwerker dreigt: werkgevers investeren veel minder in cursussen tijdelijke krachten

Werkgevers investeren veel minder in de scholing van hun tijdelijke werknemers dan in personeel met een vast contract. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Slechts eenderde van de ondervraagde werknemers met een tijdelijk dienstverband (zonder uitzicht op een vaste aanstelling) volgde de afgelopen twee jaar een cursus, tegenover ruim de helft van de werknemers met een vast contract.

De afgelopen jaren is het aantal mensen in flexibel werk explosief toegenomen.Beeld Joost van den Broek

De wetenschappers baseren hun resultaten op enquêtes onder duizend werkgevers en vijfduizend werkenden. Werkgevers besteden hun budget voor scholing liever aan vast personeel, concludeert het ROA. Bedrijven vrezen dat hun investering verloren gaat wanneer de tijdelijke medewerker vertrekt. Slecht nieuws voor mensen met een tijdelijk contract, stelt hoogleraar Andries de Grip, directeur van het ROA. ‘Zij zouden juist het meest kunnen profiteren van scholing die ook elders op de arbeidsmarkt kan worden ingezet.’

Tijdelijke werknemers zijn zich daarvan bewust en zijn gemotiveerder dan hun vaste collega’s om zich bij te laten scholen. Ze nemen hiervoor vaker het initiatief. Ze zijn bereid om geld bij te leggen en de cursus in hun eigen tijd te volgen. Van de ondervraagde tijdelijke werknemers volgde 60 procent de cursussen (deels) in hun vrije tijd. Van de mensen met een vast contract deed ruim de helft de opleiding juist onder werktijd. Hier ligt mogelijk een oplossing voor het probleem. De ondervraagde werkgevers zeiden eerder bereid zijn om hun tijdelijke krachten cursussen te bieden als de kosten worden gedeeld.

Hoogleraar De Grip waarschuwt voor negatieve gevolgen voor ‘de groeiende groep flexwerkers’. Het aantal mensen in flexibel werk is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Circa 35 procent van de werkende beroepsbevolking behoort inmiddels tot de (diverse) categorie flex, zo becijferde het ministerie van Sociale Zaken. Naast de werknemers met tijdelijke en nulurencontracten, gaat het ook om zzpers en uitzendkrachten. 

Niet alleen flexwerker de dupe

De Grip: ‘De ongelijkheid tussen vaste en tijdelijke werknemers wordt alleen maar groter. Tijdelijke werknemers dreigen een scholingsachterstand op te lopen waardoor ze steeds minder kans maken op een vaste plek.’ Ook werkgevers lopen risico, stelt hij. Op korte termijn staat hun imago op het spel. ‘Als werkgever word je onaantrekkelijk voor tijdelijke krachten.’ Op lange termijn ondermijnen werkgevers hun ‘flexibele schil’ door deze mensen niet op te leiden.

Werkgeversvereniging VNO-NCW onderschrijft in een reactie het belang van scholing van tijdelijke werknemers. Een leven lang ontwikkelen wordt steeds belangrijker. Ook flexibele medewerkers moeten toegang hebben tot faciliteiten om zich te kunnen ontwikkelen. De werkgeversclub wijst erop dat er meer vormen zijn van ontwikkeling, zoals informeel leren op de werkplek en via digitale tools

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden