Fijnstof in lucht moet sterk terug

De Europese normen voor fijnstof moeten worden aangescherpt. Daartoe heeft het Europees Parlement dinsdag besloten. Door hoge concentraties fijnstof leven Europese burgers gemiddeld bijna negen maanden korter....

Van onze correspondent Bart Dirks

In Nederland werden sinds vorig jaar bouwprojecten stilgelegd omdat de luchtvervuiling een gevaar vormde voor toekomstige bewoners. De aanscherping van de regels mag niet opnieuw daartoe leiden.

‘Er is oog voor moeilijkheden in de lidstaten, maar het moet duidelijk zijn dat dit wel gebonden is aan duidelijke voorwaarden’, zegt PvdA-europarlementariër Dorette Corbey, die de aangenomen voorstellen indiende. ‘Lidstaten die er met de pet naar gooien, kunnen geen uitstel krijgen. We willen geen premie uitdelen op nietsdoen.’ Nederlandse bouwprojecten werden stilgelegd, omdat de Raad van State de bestaande Europese milieuregels wél heel strikt interpreteerde.

De nieuwe norm komt wat betreft het europarlement te liggen bij maximaal 20 milligram van het allerkleinste fijnstof per kubieke meter. De Europese ministers van Milieu waren het in juni eens geworden voor 25 milligram.

Voor iets zwaarder fijnstof gaat de limiet die het europarlement aanhoudt, naar 33 milligram per kubieke meter in plaats van 40 milligram.

Voor stikstofdioxide, goed voor 15 procent van alle fijnstof, komt er een uitzondering tot 2014. De milieuministers moeten in oktober tot een compromis zien te komen met het europarlement. Het parlement heeft op dit beleidsterrein medebeslissingsrecht.

De VVD-europarlementariërs steunen de nieuwe richtlijn, omdat er uitzonderingen mogelijk zijn en omdat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, ook maatregelen gaat nemen voor de fijnstofuitstoot door het verkeer.

‘Gelukkig hoeft Nederland niet op slot. Als we de lucht schoner willen maken, moeten we vervuiling door auto’s, vrachtauto’s en schepen beperken, maar niet bouwprojecten van gemeenten onmogelijk maken’, aldus Jules Maaten (VVD).

‘De stemming brengt ons een stap dichter bij een meer effectieve en werkbare wetgeving voor schone lucht. Wel moet de Europese Commissie nu komen met effectieve bronmaatregelen, zodat deze wetgeving niet symbolisch wordt.’

Het socialistische parlementslid Corbey zegt dat de helft van de luchtvervuiling in Nederland van buiten komt. ‘Daarom kan Nederland niet op eigen kracht de lucht klaren. Ook landen als België, Groot-Brittannië en Duitsland, moeten zich inspannen om luchtverontreiniging tegen te gaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden