Fijn voor Nederland: de EU gaat minder uitgeven

De Europese Unie heeft de reputatie een big spender te zijn, maar als je de cijfers van de begroting voor het komende jaar bekijkt, valt dat nog wel mee....

Bert Lanting

Voor het komende jaar rekent eurocommissaris Dalia Grybauskaite, die over de EU-begroting gaat, op 116 miljard euro aan uitgaven. Dat komt neer op 0,9 procent van het gezamenlijk bruto nationaal inkomen van de 27 EU-landen. Over het lopende begrotingsjaar is dat iets meer: 0,96 procent.

Dat het percentage over 2009 iets naar beneden kan, heeft natuurlijk te maken met de economische groei in de EU-landen. Maar ook in reële termen neemt het budget iets af. Voor dit jaar rekent de EU op 120 miljard euro aan uitgaven oftewel vier miljard meer dan over 2009.

Vroeger slokten de landbouwsubsidies steevast het grootste deel van het EU-budget op, maar voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat het grootste deel van de uitgaven nu al naar projecten om de economische groei en de werkgelegenheid te bevorderen. Ook wil de Commissie meer geld dan ooit uittrekken voor het milieu. In totaal is daarvoor 10 procent van het budget uitgetrokken.

Europarlementariër Jan Mulder, die voor de VVD in de begrotingscontrolecommissie van het parlement zit, voorspelt dat de EU-landen op meer bezuinigingen zullen aandringen, ook al valt de begroting mee. Andersom zal het parlement volgens hem op een ruimer budget aandringen.

Voor landen als Nederland, die meer aan de EU-begroting betalen dan zij uit Brussel ontvangen, zijn de zuinige plannen van Grybauskaite uiteraard goed nieuws. Eind 2005 spraken de EU-landen af dat de begroting hooguit 1 procent van het gezamenlijk bni dat de EU-landen mag bedragen. De Commissie vroeg destijds veel meer geld, maar laat nu zien dat het goedkoper kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden