Fietsverkoop stijgt, mede dankzij e-fiets

Terwijl de autobranche nog zijn wonden likt na de enorme klappen die het de afgelopen twee jaar kreeg, hebben ‘collega’s’ in de fietsbranche weinig reden tot klagen.

Volgens een woordvoerder van de RAI Vereniging zijn consumenten in het afgelopen jaar aanzienlijk meer gaan betalen voor hun fiets. ‘Gemiddeld betaalden mensen dit jaar 713 euro voor een fiets. In 2008 was dat nog 683 euro.’

Dat dat geen gevolg is van gestegen prijzen van fietsen, maar van de aankoop van fietsen die gemiddeld duurder waren in 2008, leidt de RAI Vereniging onder meer af uit de opmars van de elektrische fiets. De trend werd volgens de woordvoerder al in 2007 ingezet en bereikte in 2009 zijn voorlopige hoogtepunt. Op dit moment heeft de e-fiets, die gemiddeld 1.900 euro kost, al een marktaandeel van 10 procent. Dankzij hun forse prijzen namen elektrische fietsen een kwart van de totale omzet van de branche in 2009 voor hun rekening.

Jong en hip

Volgens de woordvoerder speelt ook mee dat elektrische fietsen niet langer meer alleen door ouderen worden gekocht. ‘In het begin werd met de e-fiets echt ingespeeld op de vergrijzing, maar inmiddels worden deze fietsen ook hip onder jongere mensen.’

Dat komt volgens hem ook doordat de fietsen ‘steeds mooier en minder log’ worden. ‘Niemand vindt het meer erg om met zo’n fiets gezien te worden en als je een eind tegen de wind in moet trappen, is zo’n motortje toch een fijne steun in de rug.’

De RAI Vereniging verwacht dat de trend ook in 2010 zal doorzetten. Voor de gehele markt verwacht ze een stabilisatie van de verkoop, maar de markt voor elektrische fietsen zal naar verwachting groeien met ruim 30 procent tot 150 duizend fietsen.

Officiële fietsenzaak

Uit de cijfers blijkt verder dat steeds meer mensen hun fiets kopen bij een officiële fietsenzaak. Was daarvan in 2008 nog in 82 procent van de gevallen sprake, vorig jaar nam dat toe tot 85 procent. Het totale Nederlandse fietsenpark groeide in 2009 tot ongeveer achttien miljoen rijwielen.

(Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden