Fietsendieven mijden e-bike met gps-chip: geen enkel exemplaar gestolen

E-bikers hoeven zich geen zorgen te maken over diefstal van hun vervoermiddel. Tenminste, als de elektrische fiets is voorzien van een gps-chip. Fietsproducent Sparta meldt dat van de zesduizend fietsen met een gps- en gsm-chip nog welgeteld zesduizend fietsen bij de eigenaar staan. De fietsen worden niet gestolen.

Jochem van Staalduine
EEn vrouw op haar e-bike Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
EEn vrouw op haar e-bikeBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat is opmerkelijk, want e-bikes staan bekend als geliefde prooi. Naar schatting wisselde van de 271 duizend e-bikes die fietsenmakers in het afgelopen jaar verkochten zo'n 10 procent ongewild van eigenaar. Heling van dure elektrische fietsen is goede handel.

De zesduizend elektrische fietsen van Sparta hebben een gps-chip die bijhoudt waar de fiets zich bevindt. Een gsm-chip geeft bij diefstal een melding aan de mobiele telefoon van de eigenaar. Halen de dieven de chip niet uit de fiets, dan is de fiets makkelijk op te sporen. Fietsenproducent Van Moof bewees de waarde van het systeem door een gestolen fiets via de tracker naar Casablanca te volgen. Dieven kunnen de chip demonteren, maar het risico dat de fiets dan onklaar wordt gemaakt is vrij groot, zegt Marco Kalden van Sparta.

Sparta zelf heeft het systeem nog niet hoeven testen. Het gebrek aan testgevallen komt volgens Kalden door de afschrikwekkende werking van de bijzondere voorziening. Op de stang van de fiets plakt Sparta een gele sticker met de waarschuwing dat de fiets gps-bescherming heeft.

De gps-tracker is het beveiligingssysteem van de toekomst, volgens Kalden. Sparta wil in de loop van volgend jaar alle nieuwe elektrische modellen uitrusten met locatietechnologie. Ook de concurrentie doet mee. Batavus verkoopt al een elektrische fiets met gps-tracker, en Gazelle is ermee bezig.

Is de gps-tracker wellicht ook de oplossing voor de gewone stadsfiets? Rodney Noordhout van fietsverzekeraar Enra denkt van niet. 'Een beveiliging van meer dan 100 euro op een fiets van 400 euro lijkt me erg duur.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden