Winnaar & verliezerTies Carlier & Paul Dirix

Fietsen Van Moof in trek, AEB kampt met te weinig afval

Peter de Waard
Van Moof Citybikes: de broers Taco (links) en Ties (rechts) Carlier. Beeld Raymond Rutting
Van Moof Citybikes: de broers Taco (links) en Ties (rechts) Carlier.Beeld Raymond Rutting

Winnaar: Ties Carlier -Van Moof

Omzet stijgt nu wel boven 100 miljoen euro

Het was eigenlijk een publiciteitsstudent waar een bedrijf alleen maar van kan dromen. De Franse reclamecodecommissie Autorité de régulation professionnelle de la publicité (ARPP) verbood een televisiereclame van fiersenmaker Van Moof, waarbij rokende fabriekspijpen op een auto werden weerspiegeld, lange files werden getoond en iets wat op een ongeluk lijkt. Daarna smolt de auto weg en verscheen een Van Moof-fiets en klonk There’s a new day dawning.

In Nederland en Duitsland kraaide er geen haan naar. Maar de Fransen grepen in, omdat autoliefhebbers de de schrik op het lijf werd gejaagd. Meteen berichtte iedereen erover, hetgeen uitpakte als gratis reclame. Wie het Amsterdamse fietsmerk nog niet kende, kent het sinds deze week. Van Moof buitte het relletje meteen uit. ‘Het is verbazingwekkend dat autobedrijven hun milieuproblemen mogen verdoezelen, terwijl degene die deze kwestie ter discussie stelt wordt gecensureerd’, schreef mede-oprichter Ties Carlier in een open brief. De Franse fietslobby noemde het verbod onzinnig, Greenpeace verklaarde de broers Carlier de liefde. En GroenLinks stelde vragen in het Europees Parlement.

In 2018 was de omzet van Van Moof 10 miljoen euro. Dit jaar komt die uit tussen 80 en 100 miljoen euro. Nu kan rekening worden gehouden met een omzet van boven de 100 miljoen.

Directeur Operatie Paul Dirix van ProRail, burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en directeur Verkeersleiding John Voppen van ProRail brengen een toost uit na het slaan van de eerste paal van de Verkeersleidingspost Utrecht.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Directeur Operatie Paul Dirix van ProRail, burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en directeur Verkeersleiding John Voppen van ProRail brengen een toost uit na het slaan van de eerste paal van de Verkeersleidingspost Utrecht.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Verliezer: Paul Dirix - AEB

Uit pure nood wordt tafelzilver verkocht

AEB, de grootste vuilverbrander van Nederland, is een vennootschappelijk mijnenveld. Veel bestuurders zijn hier al gesneuveld, inclusief één Amsterdamse wethouder. Ook Paul Dirix, die sinds 1 oktober 2018 de scepter zwaait, moet inmiddels aan wanhoop ten prooi zijn na een nieuwe week van onheilstijdingen.

Zo waarschuwde accountant PwC dat ‘er gerede twijfel is over het voortbestaan van AEB’. De gemeente Amsterdam, de huidige aandeelhouder, wil wel een lening geven, maar het is maar de vraag of de Europese Commissie deze vorm van staatssteun wel toestaat. Een eerder aanbod voor een lening had AEB tot overmaat van ramp laten lopen. Vorig jaar moest Dirix vier van zijn zes verbrandingsovens wegens achterstallig onderhoud stilzetten. Hierdoor verloor het bedrijf een groot deel van de omzet.

Nu is er weer 13 procent minder aanbod door de coronacrisis. De gemeente Amsterdam had AEB liever willen verkopen. Nu moet ze opnieuw met miljoenen bijspringen, terwijl er al ruim 100 miljoen aan leningen is ingestopt. Dirix kondigde deze week aan het tafelzilver te verpatsen. Zo gaat de nieuwe biomassacentrale bij de Hemweg in de verkoop, net op het moment dat biomassa onder vuur ligt. Ook het belang in Westpoort Warmte dat 35 duizend huishoudens van stadsverwarming voorziet, gaat in de etalage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden