Fiat voor methode bepalen asbestschade

Mensen die longkanker hebben gekregen door blootstelling aan asbest, kunnen hun schade voortaan makkelijker verhalen op hun werkgever of de asbestfabrikant....

Volgens de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, worden circa zevenhonderd van deze sterfgevallen veroorzaakt door longkanker. Dat is ruim 10 procent van het totale aantal longkankerdoden. De overige vierhonderd sterfgevallen door asbest komen voor rekening van mesothelioom (kanker in het longvlies, buikvlies, of het zogeheten hartzakje).

Mesothelioom wordt vrijwel uitsluitend veroorzaakt door asbestvezels die vrijkomen bij bijvoorbeeld het zagen of breken van asbestproducten. In veel gebouwen in Nederland zit nog steeds asbest, dat tot 1993 op grote schaal werd gebruikt in onder meer dakplaten. en isolatiemateriaal. Slachtoffers van deze dodelijke ziekte kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding via het Instituut Asbestslachtoffers, waarin onder meer werkgevers en de overheid deelnemen.

Bij longkanker is het verband veel moeilijker te leggen. Dat wordt in 80 tot 90 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door roken. Mensen die vermoeden dat zij longkanker hebben gekregen door asbest, zien nu meestal af van actie vanwege de hoge kosten van een lrechtszaak, waarvan de uitkomst ongewis is.

Nu heeft de Gezondheidsraad echter een methode vastgesteld waarmee de ‘veroorzakingswaarschijnlijkheid’ van longkanker door asbest bij benadering kan worden berekend. De raad had ruim vijf jaar nodig om het rapport op te stellen.

Afhankelijk van de intensiteit en de duur van de blootstelling aan asbest is een percentage te berekenen, aan de hand waarvan een schadevergoeding kan worden toegekend. Een slachtoffer waarbij de kans bijvoorbeeld 40 procent is dat zijn longkanker is veroorzaakt door asbest, kan 40 procent van zijn schade vergoed krijgen. Enkele rechters hebben dit principe de afgelopen jaren al toegepast.

‘Met dit rapport heeft de methode een wetenschappelijk stempel van goedkeuring gekregen’, zegt Arno Akkermans, hoogleraar privaatrecht aan de VU in Amsterdam en mede-opsteller van het document. ‘Je kunt ervan uitgaan dat hiernaar vanaf nu in elke rechtszaak verwezen gaat worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden