NieuwsDieselgate

Fiat treft schikking van 650 miljoen dollar om gebruik sjoemelsoftware

Fiat Chrysler heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen van 650 miljoen dollar (564 miljoen euro) voor het gebruik van sjoemelsoftware in enkele van zijn dieselauto’s. Het concern is door toezichthouders beschuldigd van het gebruik van verboden manipulatiesoftware die auto’s tijdens emissietests schoner laat lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Met de schikking treedt het Italiaans-Amerikaanse concern in de voetsporen van Volkswagen, dat in 2015 toegaf sjoemelsoftware te hebben gebruikt in miljoenen voertuigen. Het schandaal dat daaruit voortvloeide, heeft de Duitse automaker tot nu toe 27 miljard euro gekost aan boetes en schadevergoedingen.

Fiat heeft het gebruik van sjoemelsoftware niet erkend. Het concern zegt dat zijn software aan alle wettelijke vereisten voldoet. Het gaat om 104 duizend Grand Cherokees en Ram pick-uptrucks, aldus persbureau AP.

Ook in Nederland beschuldigd

Opmerkelijk is dat Fiat door de Nederlandse RDW (Dienst wegverkeer) in 2017 ook is beschuldigd van het gebruik van verboden software in de Cherokee. Deze auto is eerder door de RDW getest en voorzien van een Europese typegoedkeuring. Nadat het sjoemelschandaal in 2015 uitbrak heeft de toezichthouder alle diesels opnieuw getest en ontdekte daarbij onverklaarbare afwijkingen bij de Jeep. Zo zagen technici van RDW dat bij deze modellen de schoonmaaksystemen na bepaalde tijd werden uitgeschakeld en dat de apparatuur anders reageerde bij een koude start. Dergelijke ingrepen worden beschouwd als verboden ingrepen.

Op vragen van de RDW over het afwijkende gedrag van zijn diesels, kon het concern in 2017 geen bevredigend antwoord geven. De toezichthouder heeft daarop het Openbaar Ministerie gevraagd strafrechtelijk onderzoek te doen. Daar is tot nu toe niets uit gekomen. RDW heeft intussen aanvullend onderzoek gedaan, waarvan de resultaten in maart worden gepubliceerd. Het OM was niet bereikbaar voor commentaar.

Fiat Chrysler heeft de bui vermoedelijk al zien hangen, want het concern nam vorig jaar al een voorziening van 810 miljoen dollar vanwege een mogelijke claim. De automaker moet federale toezichthouders en die van de staat Californië, waar de zaak aan het rollen kwam, 311 miljoen dollar betalen. In het schikkingsbedrag is 72 miljoen dollar opgenomen voor het betalen van claims die andere staten in voorbereiding hebben. Hiermee lijkt de financiële impact vooralsnog beperkt.

Met de schikking is Fiat Chrylser het zoveelste concern dat beschuldigd is van het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto’s. Afgelopen najaar deed de Duitse politie invallen bij het hoofdkantoor van Opel. Verder dwong de Duitse toezichthouder KBA Mercedes-Benz vorig jaar 750 duizend dieselauto’s terug te roepen voor een softwarefix en werd voormalig Audi-topman Rupert Stadler maandenlang vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij het dieselschandaal.

Meer over dieselgate

De Jeep Grand Cherokee, een beul van een terreinwagen, blijkt tevens een vulkaan van schadelijke stikstofoxiden. Toezichthouder RDW concludeerde in 2017 dat de dieselversie van deze auto mogelijk sjoemelsoftware aan boord heeft. Ook een Suzuki met een Fiat-dieselmotor werd verdacht. Een reconstructie: De NOx-factor: hoe de RDW de frauderende Suzuki en Jeep ontmaskerde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden