Fiasco dreigt voor windenergie op zee

Bureaucratische regelgeving en besluiteloosheid bij het kabinet belemmeren de ontwikkeling van windmolenparken op de Noordzee.

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Er wordt al geruime tijd geklaagd over de trage ontwikkeling van windenergie op zee. Momenteel telt de Noordzee twee windmolenparken, met een gezamenlijk vermogen van 230 MW. Er zitten twee parken in de planning, met een vermogen van 450 MW. Deze zijn op zijn vroegst in 2014 gereed, zegt Natuur en Milieu. Met nog maar zes jaar te gaan, moet vanaf dat moment nog bijna 90 procent van het gewenste vermogen worden gebouwd.

Volgens Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu, blijft het kabinet steken in goede voornemens. ‘Al sinds 1999 wordt beloofd dat er voor de kust grote windmolenparken gebouwd zullen worden. In elk volgend Energierapport (waarin het energiebeleid voor de nabije toekomst wordt uitgestippeld, red.) wordt dit voornemen herhaald. En vervolgens gebeurt er niets.’

Om uit de impasse te komen, moet het kabinet zich nu committeren aan het gewenste vermogen van 6.000 megawatt in 2020, zegt de milieuorganisatie. Ook moeten de noodzakelijke uitgaven op de begroting worden gezet en de coördinatie van de projecten door één instantie uitgevoerd worden.

Nu bemoeien zeven departementen zich met de gang van zaken. Daarnaast kunnen allerlei instanties zoals de kustwacht en havenbedrijven hun zegje doen. Bedrijven die windmolenparken in zee willen bouwen, worden daardoor geconfronteerd met ellenlange procedures – tussen de aanvraag van een bouwvergunning en een besluit daarover liggen nu 256 weken – en onverwachte barrières. Zo werden ontwikkelaars na jarenlange procedures opeens geconfronteerd met een nautische commissie die een negatief advies gaf, vanwege scheepvaartbelangen.

Volgens De Rijk slagen België, Duitsland en Denemarken er wel in grote windprojecten van de grond te krijgen. Het kabinet weigert volgens haar de bouw van windmolenparken op dezelfde wijze aan te pakken als andere grote infrastructurele projecten. ‘Het kabinet zegt dat het niet over zijn graf wil regeren’, zegt De Rijk. ‘Dat is vreemd, want bij andere grote infrastructurele projecten kan het wel. Er is 80 miljard gereserveerd voor de bouw van wegen tot 2020. Waarom zou dat niet kunnen voor windenergie? Er is zelfs niet eens een besluit genomen.’

VROM erkent dat met het huidige beleid het streefgetal niet gehaald wordt. Het ministerie zegt met drie andere departementen te werken aan een plan van aanpak dat de problemen rond de bouw van de parken moet oplossen. Het plan behelst onder meer de komst van één loket, waardoor procedures veel sneller doorlopen zullen worden, zegt een woordvoerder. Eind volgend jaar moet het gereed zijn. ‘Daarmee zullen we de doelstellingen voor 2020 halen’, zegt de woordvoerder.

De Rijk zegt dat het mooi is als er één loket komt, ‘maar veel belangrijker is dat er een besluit genomen wordt en dat er geld wordt gereserveerd. Met een loket los je de problemen niet op.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden