Feniks

ZOU RSV misschien weer bij de beleggers in de smaak vallen? Of Ogem? Rein Zwolsmans beruchte vastgoedvehikel Exploitatiemaatschappij Scheveningen zou het mogelijk ook weer aardig kunnen doen bij aandeelhouders....

Peter de Waard

Beleggers vergeten snel. De parlementaire enquête naar de ondergang van scheepsbouwmoloch RSV lijkt alweer eeuwen geleden, net als het onderzoek van de Ondernemingskamer naar de gang van zaken bij bouwconcern Ogem: beide bedrijven gingen nog geen twintig jaar geleden met donderend geraas ten onder.

Soms zijn de helden van gisteren ineens de losers van vandaag, zoals vorig jaar Baan. Maar het kan ook andersom. Verguisde fondsen kunnen zich weer tot beurslievelingen ontpoppen.

Neem het begin jaren negentig ten onder gegane fonds Infotheek. Grootaandeelhouder Wim van Leenen wil het Leidse computerbedrijfje in oude glorie herstellen. De nu 56-jarige oprichter zegt dat hij zo revanche wil nemen. 'Ik ben een geslaagd ondernemer, afgezien van dat ene halfjaar van 1991.'

De beurs-nv Infotheek, die toen failliet ging en waarvan Van Leenen nog altijd 70 procent van de aandelen bezit, heeft hij in 1995 van de curatoren weten terug te kopen. Daarna begonnen lange, vaak moeizame onderhandelingen met de Belastingdienst over de compensabele verliezen.

Van Leenen vond zelf dat de lege nv nominaal 100 miljoen gulden aan compensabel verlies bezat dat in de toekomst voor de vennootschapsbelasting tegen eventuele winsten zou kunnen worden weggestreept. Maar de fiscus ging hiermee niet akkoord. Uiteindelijk werd een compromis bereikt. De enige bezitting van Infotheek is nu een compensabel verlies van 37,5 miljoen: nog altijd een aanzienlijke som.

Van Leenen richtte Infotheek in 1981 op. Hij zag handel in de snelgroeiende markt voor personal computers. De ambities waren niet groot. Eigenlijk wilde hij een leuk bedrijfje met een omzet van een miljoen. Maar in de jaren tachtig werd fun al gauw big. Voordat Van Leenen het wist, stond Infotheek genoteerd op de officiële markt van de Amsterdamse effectenbeurs, en was hij zelf multimiljonair - met de titel 'ondernemer van het jaar' op zak.

Maar op dat moment keerde het tij. In 1991 ging Infotheek failliet, een schuld van 60 miljoen achterlatend. VPRO's Belevenissen legde vast hoe Van Leenen door de curatoren uit zijn hoofdkantoor werd gezet en zijn echtgenote thuis naar de zakdoek greep.

De buitenwereld gaf Van Leenen de schuld. Hij zou bij buitenlandse overnames grote blunders hebben gemaakt. De curatoren sleepten hem zelfs wegens mismanagement voor de rechter. Maar Van Leenen waste zijn handen in onschuld; toen het mis ging, was hij de macht bij Infotheek al kwijt. In 1995 werd hij het eens met de curatoren. In ruil voor een paar ton kreeg hij de lege huls Infotheek terug.

Ook als ondernemer wilde Van Leenen revanche halen. Hij begon helemaal opnieuw, en bezit inmiddels weer vier bedrijven die worden bestuurd vanaf dezelfde plek in Leiden waar ook Infotheek begon. Restart Computers, waarvan zoon Duco directeur is, verhandelt tweedehands pc's, Microfix repareert computers, QSI levert onderdelen en de laatste aanwinst Infotheek Network CV installeert en beheert netwerken.

Of deze activiteiten nu weer onder de vlag van de oude beurs-nv worden gebracht, wil Van Leenen nog niet zeggen. 'Volgende week zullen we daarover een persbericht uitbrengen. Als u suggereert dat alle vier de bedrijven in Infotheek opgaan, zou u het wel eens verkeerd kunnen hebben.'

Van Leenen heeft de banken gevraagd of zij de resterende 30 procent van de Infotheek-aandeelhouders kunnen opsporen, zodat hij een algemene aandeelhoudersvergadering kan houden. 'Na het faillissement hebben veel aandeelhouders hun stukken uit de administratie laten schrappen. Maar de banken moeten nog wel weten wie dat gedaan hebben.'

De beursnotering van het failliete bedrijf werd al in 1992 geschrapt: niemand was bereid de noteringskosten van zevenduizend gulden per jaar te betalen. Als Infotheek opnieuw naar de beurs wil, zal een nieuwe noteringsprocedure in gang worden gezet. 'Wie weet? Er staan vele wegen open.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden