Felle strijd over nieuwe regels pesticiden

Voorstellen om gewasbeschermingsmiddelen te beperken leiden op vrijwel elk onderdeel tot felle strijd in het Europees Parlement. Het parlement moet dinsdag stemmen....

De voorstellen moeten de gezondheid en het milieu beschermen. Pesticiden komen nog te vaak in het water, de bodem en de lucht. Restjes chemische middelen komen met fruit in het lichaam.

De plannen behelzen een gifvrije zone van tien meter langs elke waterkant, een verbod op spuitvliegtuigen, een waarschuwplicht voor de buren bij elke spuitbeurt en vele andere zaken.

CDA'er Lambert van Nistelrooij vreest onwerkbare situaties, vooral door het pesticidenverbod tot tien meter van elke waterkant. ‘Dit is voor een waterrijk land als Nederland onwerkbaar.’

PvdA'ster Dorette Corbey verwacht alvast dat de gifvrije zone dinsdag vervalt. ‘Anders is in half Nederland geen landbouw meer mogelijk. Beter is nieuwe pesticiden te beoordelen op hun invloed op het water.’

De milieuspecialiste Corbey verwacht in het parlement strijd over het geplande verbod op spuitvliegtuigjes. Zuid-Europese landen willen de toestellen graag houden voor berggebieden en grote wijngaarden. ‘Mogelijk draait het uit op een verbod met veel uitzonderingen’, voorziet de PvdA'ster.

Dat boeren en tuinders bij elke spuitbeurt hun buren moeten waarschuwen, is voor veel parlementsleden ook te onpraktisch. Daarvoor kan een algemene informatieplicht komen.

PvdA'ster Corbey voorziet wel steun voor pesticiden bij kleinschaliger teelten, zoals de aubergine en courgette in Nederlandse kassen. Voor fabrikanten is de omzet hiervoor normaal te gering. EU-steun is dan nodig.

Meer strijd is er of EU-landen nog zelf mogen beslissen welke bestrijdingsmiddelen ze toelaten. Brussel wil graag toelating per groep EU-landen met hetzelfde klimaat. Dat is voor sommige parlementsleden echter te grof.

Landbouworganisatie LTO Nederland volgt het debat nauwlettend. LTO stelt dat de voorbije tien jaar al vele honderden middelen zijn verboden. ‘Nog strengere Europese regelgeving kan de teelt van een aantal groenten en fruit Europees onmogelijk maken’, waarschuwt de belangenbehartiger. ‘Europa wordt dan afhankelijker van import uit andere werelddelen, die slordiger omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.’

De stemming in het Europees Parlement dinsdag is de opmaat voor onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden