Feestkalender pakt financieel gunstig uit voor de baas

Dit jaar vallen opvallend veel feestdagen in het weekend. Volgens het CBS levert dat werkgevers een kerstcadeau à 800 euro miljoen op. Maar werkgevers rekenen zich vooralsnog niet rijk.

Het geven van een kerstpakket blijft de belangrijkste wijze van 'waarderen' aan het eind van het jaar Beeld anp

Wat we ons allemaal niet aan Kerststress op de hals halen, voor een lang weekend dat slechts één dagje langer is. Tweede Kerstdag valt op een maandag. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn een voor de meesten toch al vrije zondag. Zo gaat dat in wat sommigen een werkgeversjaar noemen als feestdagen in het weekend vallen.

Zo'n jaar betekent pech voor werknemers. Die krijgenniet, zoals bijvoorbeeld in Engeland gebeurt, alsnog een extra 'derde' Kerstdag vrij. Dit jaar geven Nederlandse werknemers hun bedrijf zelfs twee dagen cadeau: naast Eerste Kerstdag gaat het om 29 februari die in dit schrikkeljaar op een maandag viel. Koningsdag viel op een woensdag. Vorig jaar nog was er met dinsdag 5 mei de meevaller van Bevrijdingsdag; vrij in elk vijfde lustrumjaar. Het aantal werkdagen schommelt jaarlijks rond de 255 dagen.

Een optelsom van de extra werkdagen, zou werkgevers dit jaar circa 800 miljoen euro opleveren, aldus het CBS. Toch rekenen werkgevers zich niet rijk. 'Een bedrijf maakt pas winst als de extra geproduceerde goederen worden verkocht', zegt de woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.

Vakantiedagen goed voor consumptie

Er is geen bewijs dat een jaar als dit gunstig uitpakt voor bedrijven, zegt ook Thomas van Huizen, arbeidseconoom aan de Universiteit Utrecht. Hij wijst naar Portugal, waar tijdens de crisis betaalde feestdagen werden afgeschaft zonder dat zich dat vertaalde in economische groei. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat landen waar werknemers meer vakantiedagen hebben, dit ten goede komt aan de binnenlandse consumptie. 'Want je hebt wel tijd nodig om geld uit te geven', zegt Huizen. 'Bovendien produceren uitgeruste werknemers meer.'

Van de extra vrije tijd profiteert hooguit de horeca. 'Consumenten geven rond de feestdagen toch al veel uit. Met extra vrije dagen gaan ze misschien een keer extra naar de film, een museum of een restaurant', zegt Marco Veenstra van de AWVN. Voor winkels die extra geopend zijn, is het nog maar de vraag of zij meer verkopen of dat de consument, bijvoorbeeld op een meubelboulevard, zijn aankopen meer gespreid doet. 'Dan ben je open zonder dat daar hogere inkomsten tegenover staan.'

Extra vrije dagen zijn goed voor de consumptie Beeld anp

'Dode geld'

Ook de reisbranche merkt weinig verschil. 'We krijgen hooguit iets meer boekingen als Kerst op doordeweekse dagen valt, maar de verschillen zijn niet supergroot. Veel mensen willen tussen Kerst en Oud en Nieuw met vakantie. En uiteindelijk geldt altijd: vol is vol', zegt een woordvoerster van touroperator TUI.

Werkgevers zien wel een ander pluspuntje als de feestkalender voor hen gunstig uitvalt. Het stuwmeer aan vakantiedagen loopt sneller leeg, omdat bijvoorbeeld werkenden met schoolgaande kinderen in de Kerstvakantie graag twee weken thuis willen zijn. Werknemers hadden eind 2014 - de meest recente cijfers - gemiddeld 14,5 vakantiedag over van voorgaande jaren. Werkgevers moeten dat 'dode geld' op de balans zetten.

Nederland heeft overigens de minste vrije dagen van West-Europa, blijkt uit recent onderzoek van hr-adviesbureau Mercer. Ons land bungelt onderaan met 28 feest- en vakantiedagen, Finland staat met 39 vrije dagen bovenaan. Kanttekening is dat het onderzoek uitgaat van het wettelijk minimum van 20 vakantiedagen, terwijl dit aantal in veel cao's hoger ligt. 'Maar wie op dat minimum zit, is in een jaar als 2016 wel een verliezer', vindt Van Huizen.

Het nieuwe jaar begint met Nieuwjaarsdag op zondag met een doorbijtertje. Daarna slaat de balans door naar de werkenden. De eerste vrije dag die 'verloren' gaat, is Koningsdag 2019, op zaterdag. Echt afzien wordt het in 2021, met de complete Kerst in het weekend.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel kwam Ton van Huizen van de Universiteit van Utrecht aan het woord. Dat moest zijn: Thomas van Huizen, Universiteit Utrecht.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden